Megnyitja kapuit a görgényszentimrei kastély

Nyitott Kapuk Napját tart a Maros Megyei Múzeum görgényszentimrei osztálya és ennek fenntartója, a Maros Megyei Tanács a görgényszentimrei Rákóczi–Bornemisza kastélyban 2013. április 26-án 10 órától 17 óráig.

A rendezvény társszervezői a Görgényszentimrei Erdészeti Szakkollégium és a marosvásárhelyi Arhing tervezőiroda. Az esemény apropója, hogy 120 évvel ezelőtt alapították az iskolát, célja a kastélyegyüttes felújítási és hasznosítási tervének bemutatása és a RÓMAI LIMES ÚTVONAL MAROS MEGYÉBEN nevű kulturális projekt eredményeinek népszerűsítése. 

A kastély története

A görgényszentimrei Rákóczi–Bornemisza kastélyegyüttes a település központjában található, a Régenből Laposnya felé vezető megyei úttól északra. A görgényi uradalom az egyik legkiterjedtebb és legjelentősebb középkori erdélyi királyi birtok volt. A 14–17. században főképp az erdélyi vajda, a székely ispán vagy a fejedelmi család tulajdonát képezte.

A kastély története I. Rákóczi György (1630–1648) idejére nyúlik vissza, ő építtette és innen szervezte görgényi vadászatait. 1717-től az uradalom a Bornemisza család tulajdonába került. 1726-ban az udvarház földszinti részét már felújították és javítás alatt állt az emelet is. 1730-ban, e felújítások során épült meg az Erdélyben ritkaságnak számító ellipszis alaprajzú palotakápolna. Az uradalom 1780-as inventáriuma már a jelenleg is álló kapuépületről is említést tesz, amely abban az időben a darabontok és az udvari lelkész lakhelyéül szolgált. 1807-ben, a kápolnától nyugatra, egy monumentális, kétszintes gabonatároló épült.

Egy hosszas pereskedés után a kastély és az uradalom visszakerült a kincstár tulajdonába, az 1880-as években Habsburg Rudolf trónörökös számára itt szervezték a híres görgényi vadászatokat. Halála után, 1893-ban, megalapították az erdészeti szakiskolát, mely az első ilyen jellegű képzést biztosító intézmény volt a régióban.

Mivel az évek során az iskola diákjai és tanárai gondozták az arborétumot, Görgényszentimrén található az egyik legjobb állapotban fennmaradt erdélyi kastélypark.

Kimaradt?