Hazalátogatnak egy napra a mikházi kolostor legszebb könyvei

A mikházi ferences kolostor könyvtárának legszebb darabjait állítják ki szombaton a VII. Római Fesztivál keretében.

A mikházi ferences kolostor könyvtárának legnagyobb része a rendház államosítása után a marosvásárhelyi Teleki Tékába került. Az 1500 kötetes gyűjtemény legszebbjeiből láthatnak majd összeállítást a fesztiválra kilátogatók, közölte a könyvtár.

Látható lesz többek között az 1509-ben, Rouenben megjelent nyomtatvány, amely magát a szerzetesi szabályzatot, azaz az alapító Szent Ferenc reguláját tartalmazza. A gyönyörű iniciálékkal díszített könyv már 1512-ben a kolozsvári ferencesek tulajdonában volt. Vaknyomásos reneszánsz kötése budai műhelyben készült a Corvina-kötéseket idéző motívumokkal.

Az egynapos kiállítás szombaton 11-kor nyílik a mikházi kolostortemplomban, a kolostorkertben pedig különböző könyves kézműves foglalkozásokra kerül sor, papírmerítés, címertervezés, valamint kalligráfia témában.

A párhuzamosan zajló római fesztivál Mikháza korábbi múltjához kapcsolódik, idei témája pedig a római kelet lesz. A Maros Megyei Múzeum és partnerei hetedik alkalommal szervezik meg a hagyományőrző csapatokat is felvonultató fesztivált az egykori római határvédelmi rendszer közelében található településen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?