A művészeti oktatás köré szervezik az idei Csíkszeredai Városnapokat

Idén ötvenéves a csíkszeredai művészeti oktatás, így a 2019-es Csíkszeredai Városnapokat is ennek jegyében szervezik. Az augusztus 1. és 4. között megrendezett programsorozatról Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere számolt be csütörtökön sajtótájékoztató keretében.

Az alpolgármester kifejtette, hogy a rendezvénysorozattal a város vezetősége nem más városokkal  akar versenyezni, hanem elsősorban az érdeklődőknek kíván szórakozást nyújtani. A már hagyományosnak mondható programok mellett idén helyet kapnak a művészeti kiállítások, zenei előadások és olyan nagyszínpadi zenekarok fellépései, amelyekhez több, a művészeti iskolában végzett diák is kötődik. Kiemelték emellett Nagy Péter előadását, az Üveggyöngyvarázst, amelyben a One More Minute és az Ineffable zenekarok is közreműködnek.

Ebben az évben is sor kerül a háromnapos Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiváljára, valamint szombaton a Pityókafesztiválra. Vasárnap maratonfutáson vehetnek részt az érdeklődők, illetve egész nap várja őket a kézműves kiállítás és vásár is. Néhány változásról is beszámoltak a szervezők: a Kosz Szilveszter Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivál vasárnap lesz, emellett a vidámpark a Nagyrét utcába költözik, hogy nagyobb teret biztosítson az odalátogatóknak.

Augusztus elsején két kiállítás nyílik a Mikó-várban, pénteken 11 órától pedig a Nagy István Művészeti Középiskolában Pusztai László, az iskola egykori igazgatójának tiszteletére avatnak emléktáblát. A városnapok keretén belül szervezik meg a 13. Dob-Ban Ritmusfesztivált is, melynek programjait Sántha Zsuzsánna, az Agora Alapítvány elnöke és a Role zenekar énekese ismertette. „Nem szakmai képzéseket tartunk, ezért bárki csatlakozhat hozzánk, akit érdekelnek az ütős hangszerek” – mondta az énekesnő. A ritmusfesztiválon nemzetközi zenészek is fellépnek, mint Jimmy Keegan Amerikából és Baard Kolstard Norvégiából.

A Csíkszeredai Városnapok nagyszínpadán pénteken 19 órától az L.S.D. zenél, akiket a TAXi zenekar követ majd fellép a Takáts Tamás Dirty Blues Band is. Szombaton 18.15-től Takács Szilviát hallhatják a résztvevők, őt követi a lassan hagyományossá vált Slágerebbje koncert. 20.30-tól a Romantikus Medvetánc muzsikál, majd a Magashegyi Underground zárja a napot. Vasárnap este színpadra lép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, majd a Gyimes-völgye Férfikórus. Ezen kívül hallható lesz még a Tokos Zenekar, valamint a Heveder Zenekar koncertje, Dresch Mihály közreműködésével, a programsorozat tűzijátékkal zárul majd.

A városnapok részletes programja ide kattintva érhető el, valamint az esemény Facebook-oldalán is, de letölthető a szereda.ro oldalról. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?