Magyar film is van a 2010-es évek legjobbjait felsoroló listán

Még soha nem változott olyan gyorsan a mozi, mint az elmúlt 10 évben. Ennek apropóján az elismert amerikai filmes szaklap, az IndieWire egy 100-as listán szedte össze a múlt évtized legjobb filmjeit. A jelentős válogatásban magyar film is szerepel.    

Képkocka A torinói lóból

„Míg ez az évtized a streamingről és a szuperhős-mozifilmekről marad majd emlékezetes, a háttérben az is világossá vált, hogy a film maga is jóval szélesebb fogalom már egy évtizeddel ezelőtthöz képest” – írja a 2010-2019 közötti legjobb 100 filmet listázó cikkének bevezetőjében az IndieWire, az amerikai filmes szaklap.

A szubjektív listán vannak kasszasikerek (pl.: Eredet, a Wall Street farkasa), de többnyire a független filmeseken van a hangsúly.

Magyarországot Tarr Béla képviseli, aki a Torinói ló cím filmjével került fel a listára.

A válogatás az  Indiewire íróinak véleményét tükrözi, egy olyan lapét, ami 1996-ban függetlenfilmes hírlevélnek indult, és 1997-ben azért figyeltek fel rá, mert a nagy szaklapokat megelőzve írt a Sundance fesztivál napi eseményeiről. Az Indiewire mára már hivatkozási alap Hollywoodban, de továbbra is a függetlenfilmek egyik fontos fóruma tudott maradni. Nos, az ő 2010-2019 közötti tíz év filmtermését felölelő listájukat böngészve fedeztük fel Tarr Béla legutóbbi filmjét az 59. helyen, megelőzve a La La Landet, a Force Majure-t, Az utolsó jediket, Az eredetet, és a Fekete párducot. A filmről az Indiewire ezt írja:

Tarr filmjeire mindig is jellemző volt a sivár, kietlen kulissza, de az eddigi alkotásait átszőtte a fekete humor. A torinói ló ezzel szemben nem más és nem több, mint a sötét mélységgel való szembenézés. És közben folyamatosan süvít a szél.

 Azok számára, akik nem akarják az egész listát végigböngészni, íme, itt a top 20. akik mégis megnéznék, a teljes, százas listát, azok ide kattintsanak.

20. Fantomszál

19. Toni Erdmann

18. Szólíts a neveden

17. World Of Tomorrow

16. A közösségi háló

15. Kutyafog

14. Leviathan (nem az azonos című orosz film)

13. Az élet fája

12. Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire

11. A Wall Street farkasa

10. Lady Bird

9. Mad Max: A harag útja

8. The Master

7. Carol

6. Holy Motors

5. Llewyn Davis világa

4. The Act of Killing/The Look of Silence

3. Hiteles másolat

2. Under The Skin

1. Holdfény

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?