Két év csúszás után indulhat a Székely Nemzeti Múzeum korszerűsítése

Két év csúszás után végre elkezdődhet a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum műemlék épületének felújítása és korszerűsítése. A háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó múzeum modernizálására ezelőtt két évvel írtak alá finanszírozási szerződést a Regionális Operatív Program keretében,  de hiába volt pénz, mindeddig nem került szakember, aki vállalta volna Kós Károly által tervezett műemlék épület felújításának megtervezését, illetve a kivitelezést.

A kivitelező cég vezetője, Fekete Mihály és Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor a felújítási szerződés aláírásakor | Fotó: Kocsis B. János

A közgyűjteményt fenntartó Kovászna megyei önkormányzat négyszer hirdetett közbeszerzést a munkálatok megtervezésére, de egyetlen alkalommal se volt rá jelentkező. Az ötödik licitre jelentkezett egy Kovászna megyei cég, amely vállalja a tervezési és kivitelezési munkálatokat is. Az erről szóló szerződést hétfőn írta alá a háromszéki önkormányzat és a kivitelező vállalkozás képviselője.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök közlése szerint a Székely Nemzeti Múzeum korszerűsítése közel 22 millió lejbe kerül, amiből több mint 15 millió lejt az uniós projekt keretében fedeznek, a munkálatokat 41 hónap alatt kell kivitelezni, amiből öt hónapot szánnak a tervezésre. Az elöljáró szerint a tervezést és kivitelezést vállaló céget ismerik, hiszen az dolgozott a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház modernizálásán és ugyanez a szakcég építi a kommandói tábort is.

„Ez nem csak egy egyszerű felújítás, hiszen az intézménynek lelke van, így a munkálatokba is lelket kell vinni. Ez nem csak a Székely Nemzeti Múzeum, hanem a székelyek nemzeti múzeuma és ahogy Kós Károly is lelket vitt a terveibe, úgy tettek több mint száz évvel a kivitelezők is, ezért a mostani kivitelezőtől is azt kérjük, hogy figyeljen oda és vigyen lelket a munkálatokba”, mondta Tamás Sándor. A kivitelező cég vezetője, Fekete Mihály elmondta: összetett, felelősségteljes feladatra vállalkoztak és félő, hogy az engedélyeztetés során lesznek akadályok, de igyekeznek mindent úgy előkészíteni, hogy zökkenőmentes legyen a tevékenység.

Székelyföld legkorszerűbb múzeuma lesz a Székely Nemzeti Múzeum

Varga Mihály múzeumigazgató szerint a  sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum korszerűsítése során felújítják és modernizálják a Kós Károly tervei alapján 1912-ben épített főépületet, illetve a két egykori múzeumőri lakást, az adminisztratív épületben gyermekpavilont, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak megfelelő teret alakítanak ki, teljesen átalakítják a múzeumkertet, tájépítészeti munkálatokat végeznek, látogatói útvonalat alakítanak ki. Emellett egy helyre csoportosítják a kutatói laboratóriumokat és restauráló műhelyeket, múzeumi szuvenír boltot is létrehoznak.A Székely Nemzeti Múzeum belső tere | Fotó: Kocsis B. István

A tervek szerint lényegesen megnövelik a múzeum kiállítótereit, akár a jelenleginél ötször nagyobb műtárgy kiállítása is lehetővé válik, azáltal is, hogy a modern múzeumi koncepciók révén látogathatóvá teszik a raktárhelyiségeket is, így a látogatók számára is láthatóvá válnak olyan műtárgyak, amelyek eddig nem voltak közszemlére helyezve.

Varga Mihály szerint a múzeum raktárainak felét már kiürítették, az alapkiállításokat viszont az utolsó pillanatig megtartják, számítások szerint jövő év február-márciusában kezdődhetnek majd el a felújítási korszerűsítési munkálatok.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum több mint 140 éves, a romániai magyar közösség egyik legreprezentatívabb művelődési intézménye. Ugyanakkor több intézmény is tartozik az alárendeltségébe, így az Erdélyi Magyar Művelődési Központ, a Magma kortárs kiállítótér, a csernátoni Haszmann Pál múzeum, a kézdivásárhelyi Incze László céhtörténeti múzeum, a zabolai Csángó múzeum, a baróti Erdővidék múzeuma és a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő képtár.

Kapcsolódók

Kimaradt?