Vasárnap kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A szerző felvételei

Zenei különlegességekkel, templomi koncertekkel, gyermekprogramokkal és számtalan kikapcsolódási vagy akár tanulási lehetőséggel várja a látogatókat a nagyhírű rendezvény.

A rendezvény középpontjában a 390 éve született ferences rendi szerzetes, polihisztor Kájoni János munkássága áll. Filip Ignác, fuvolaművész, a fesztivál művészeti vezetője felidézte a nagy múltú rendezvény születésének körülményeit. Eszerint 1979-ben, Kájoni János születésének 350. évfordulója alkalmából koncertezett a csíkszeredai Kájoni Együttes, majd ebből az eseményből nőtte ki magát több napos fesztivállá a rendezvény. Ahogy a művészeti vezető megfogalmazta: Kájoni János nem csupán az évfordulók kapcsán kapott szerepet az eddigi alkalmakon, hanem minden évben volt olyan koncert, rendezvény, ami a nevéhez volt köthető. Filip Ignác  a fesztivál programját ismertetve elmondta, hogy az esemény nyolc napja alatt hét helyszínen hét országból érkezett művészek szerepelnek majd, 13 együttes 18 koncertet ad összesen. A koncerteken kívül lesz szakmai előadás, közönségtalálkozó, lemezbemutató, táncház, borkóstoló és hangszerbemutató is.

A fesztivál szombati napján hagyományosan a gyermekeket várják a napközbeni eseményekre a Mikó vár udvarára. A művészeti vezetőtől megtudtuk azt is, hogy a 12. alkalommal megszervezett Régizenei Nyári Egyetem hat napja alatt 11 mesterkurzus várja azt az öt országból érkező, több mint száz előzetesen bejelentkezett zenészt, akik számára 13 oktató segíti a hangszeres tudásuk csiszolását.  Újdonság a Nyári Egyetem kínálatában, hogy idén először lesz kórus- és karvezető kurzus, valamint szintén első alkalommal várják az orgonistákat is kurzusra.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere személyes hangulatú visszaemlékezésben idézte fel a ’80-as évek fesztiváljainak hangulatát, valamint a rendezvény 1986-os betiltásának körülményeit. A városvezető sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a régióban méltánytalanul keveset tudnak a ferences rendi szerzetesek tevékenységéről, munkásságáról. Ugyanakkor szerencsésnek tartja, hogy Kájoni János révén legalább egy neves ferences neve benne van a köztudatban, és Csíkszeredában intézmények viselik a nevét. Ráduly Róbert Kálmán megemlítette, hogy a Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett rendezvényt a város erejéhez mérten támogatja, azonban az utóbbi években a hozzájárulás mértékét nem tudta növelni. A polgármester kiemelte még, hogy a Régizene Fesztivál ideje alatt lesz még egy hozzá kapcsolódó rendezvény: a Román Televízió Magyar Adása a kezdetektől hangsúlyosan együttműködött a fesztivállal. Ennek az együttműködésnek az évfordulójáról külön rendezvénnyel emlékszik meg a város kedden a Csíki Moziban.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója kiemelte, hogy a templomokban is lesznek koncertek. Például július 14-én a madéfalvi kápolnában felcsendülő gregorián dallamok különleges (egyház)zenei csemegét jelentenek a műfaj kedvelőinek. Az igazgató kiemelte, hogy a rendezvénynek és a vele párhuzamosan futó nyári egyetemnek a hatásai érződnek a városban: „A fesztiválon túl is van régizenei élet a városban” – fogalmazta. Ennek bizonyságául július utolsó és augusztus első napjaiban Régizene Laboratórium elnevezéssel helyi fiatalok kezdeményezésére szerveznek régizenei kurzusokat. Ferencz Angéla megemlítette, hogy a sajtótájékoztatón kiállított lant a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás egykori hangszere, melyet a zenész családja ajánlott fel a Csíkszeredai Régizenei Fesztiválnak és a Nyári Egyetem kurzusain lesz használatban.

A sajtótájékoztatót Filip Zsombor, a Brassói Transilvania Tudományegyetem gitár szakos hallgatójának lant-muzsikája zárta. A július 7-14. között zajló rendezvény részletes programja elérhető a fesztivál honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?