Két előadással vendégszerepel Budapesten a kolozsvári színház

A kolozsvári színház májusban két előadással vendégszerepel Budapesten. A Vígszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közti hagyományos együttműködés részeként A velencei kalmár című előadás május 6-án, hétfőn 19 órától a Vígszínházban, míg a Homemade május 7-én, kedden 19.30 órától lesz műsoron a Pesti Színházban, közölte a társulat.

A velencei kalmár Tompa Gábor rendezésében egy modern technológiájú, hideg világban játszódik, ahol kontrasztként óriási szenvedélyek vannak. Szenvedélyek, melyek elsősorban a nárcizmus, önzés és egoizmus felé mutatnak. Ugyanakkor a szereplők különböző értelemben foglyai is valaminek. Itt senki nem választja azt, hogy mindenről lemond, és nem érdekli a pénz. Mindenki az érdekei szerint cselekszik, egy bonyolult érdekhálózat és szövetség működtet mindent. Természetesen minden szereplőben vannak erős, tiszta érzelmek, van szex, szerelem, erotika. Az előadásban Vindis Andrea, Viola Gábor, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Árus Péter, Albert Csilla, Fogarasi Alpár, Bogdán Zsolt, Imre Éva, Laczkó Vass Róbert, Marosán Csaba, Orbán Attila, Dimény Áron, Váta Loránd, Paco Alfonsín, Sinkó Ferenc, Kántor Melinda, Platz János látható.A Homemade előadást 2016 novemberében mutatta be a kolozsvári társulat Vargyas Márta rendezésében. A csapatszínházi előadást a fiatal, 14-18 éves korosztály megszólításának szándéka hívta életre. Az előadást a tizenévesek és szüleik viszonya ihlette, melynek közelebbi megismerését több mint hetven, pszichológusok segítségével készített mélyinterjú tette lehetővé.

A mintegy 900 oldalnyi nyersanyagból Vargyas Márta rendező vezetésével Biró Réka és Deák Katalin dramaturgok állították össze az alkotócsapattal közösen az előadás végleges szövegkönyvét. Az előadás próbafolyamatát egy Urbán András által vezetett egyhetes nyári workshop egészítette ki. A rendhagyó alkotói folyamatban a csapat tagjai (színészek, színis diákok, teatrológus hallgatók) különböző feladatköröket próbálhattak ki: mindannyian írtak, játszottak, és kérdeztek is.Az előadásban Albert Csilla, Dimény Áron, Kali Andrea, Kántor Melinda, Marosán Csaba, Molnár Rudolf, Laczó Júlia, Kicsid Gizella, Szucher Ágnes, Balogh Dorottya látható.

„Ez egy olyan előadás, hogy nem jön, hogy hazamenj utána anyádhoz. Olyan, hogy nem jön, hogy hazamenj utána anyádhoz, és ne szólj hozzá. Újrafogalmazom: ez egy olyan előadás, hogy jön, hogy hazamenj utána a gyerekedhez, apádhoz, anyádhoz, és beszélj… ha nem is vele, legalább hozzá” – írja Jankó Szép Yvette az előadásról.

Jegyek vásárolhatók a budapesti Vígszínház jegypénztárában, valamint online

Kapcsolódók

Kimaradt?