Erdélyi Oscar: átadták az EMKE 2019-es elismeréseit

Szombaton, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlésén adták át az erdélyi kulturális élet gazdagításához, az értékek továbbadásához hozzájárulóknak szóló, „erdélyi Oscarnak” is nevezett elismeréseket. 

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében a 14 kategória díjazottjai Venczel Árpád szobrászművész Parasztmadonna című alkotásának másolatát, valamint egy díszoklevelet vehettek át. Az eseményt a Guttmann Mihály pedagóguskórus fellépése nyitotta.A gróf Bánffy Miklós-díjat Laczkó Vass Róbert színművész, előadóművész vehette át szerteágazó kultúrafenntartó, közösségformáló és -megtartó fáradhatatlan tevékenységéért.

A Bányai János-díj kitüntetettje Jakab Albert Zsolt néprajzkutató, a kolozsvári emlékezetkultúra kutatása és az erdélyi magyar néprajztudomány szervezése terén végzett munkásságáért.

A Janovics Jenő-díjat a Kolozsvári Televízió magyar adásának szerkesztősége kapta a hagyományápolás, az identitástudat, valamint a magyar nyelv és kultúra megőrzésének terén nyújtott hathatós tevékenységéért.

A Kallós Zoltán-díjat Szabó Ferenc tanítónak adományozta az EMKE a temesvári gyermek- és ifjúsági néptáncmozgalom több mint két évtizedes lelkes szervezése, közművelődési munkásságga elismeréseképpen.

A Kovács György-díjat Bandi András Zsolt színművész kapta a bánsági szórványban betöltött közéleti munkásságáért, valamint a temesvári és erdélyi színpadokon eljátszott jelentős szerepekért.

Kötő József-díjjal tüntették ki Takács Csabát, a Communitas Alapítvány kuratóriumi elnökét a romániai magyar civil szféra, kiemelten a szórvány több mint húsz éves támogatásáért.

Gróf Kun Kocsárd-díjjal ismerték el Balla Ferencnek, a Kallós Zoltán Alapítvány igazgatójának közel három évtizedes szerteágazó közművelődési tevékenységét, többek között a szórványkollégium, néprajzi múzeum és népművészeti központ működtetét.

Ifj. Mezei János vállalkozó kapta a gróf Mikó Imre-díjat a kolozsvári és környékbeli magyar egyházak, oktatási intézmények illetve kulturális egyesületek jószívű és alázatos támogatásáért.

A Monoki István-díjat Lokodi Anna nyugalmazott megyei könyvtárosnak ítélték a háromszéki közkönyvtárak szakmai irányításáért, elkötelezett közösségépítő és szervező munkájáért, a könyvtárosi hivatástudat ösztönzéséért.

A Nagy István-díj kitüntetettje Köllő Ferenc karvezető, az erdélyi magyar fúvószenekarok terén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktatói tevékenysége elismeréseként.

A Poór Lili-díjat Szabó Enikő színművész kapta példaként felmutatható értékeket képviselő alkotó tevékenysége elismeréseképpen.

Spectator-díjjal ismerte el az EMKE Graur János temesvári újságírót, főszerkesztőt a magyar sajtó és közösség megmaradása érdekében a szórványban végzett kitartó munkájáért.

Bordy Margit képzőművészt a legnemesebb erdélyi pasztellhagyományokat a legkorszerűbb művészi törekvésekkel ötvöző, magyar közösségünket szolgáló, kimagasló teljesítménye elismeréseképpen Szolnay Sándor-díjjal tüntette ki az EMKE.

Az EMKE 2019-es életműdíját pedig Boldizsár Zeyk Imre helytörténész, közművelődés-szervező kapta kiváló intézményalapító, közösségformáló, szervező és gyűjtő munkája elismeréseképpen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?