A lakosság segítségével gyarapítaná magyar állományát a Kolozs megyei könyvtár

Jó állapotú magyar könyveket gyűjt az Octavian Goga Kolozs Megyei Könyvtár. Bár az intézmény munkatársai folyamatosan fogadják az adományokat, szeretnék, ha április közepéig minél több kiadvány összegyűlne, ugyanis meglepetéssel készülnek olvasóiknak, tudtuk meg Máté Erzsébet könyvtárostól.

A kezdeményezés fő célja a könyvtár magyar nyelvű állományának, illetve a magyar ajkú olvasók számának növelése. Ez utóbbiak most a teljes olvasóközönség csupán 4,3 százalékát teszik ki – arányuk tehát jóval kevesebb, mint a városban, vagy a megyében élő magyaroké. Ennek felel meg a magyar könyvállomány aránya is.Bár a könyvtár honlapján ismertetett friss szerzemények között több magyar nyelvű könyvet, hangoskönyvet, CD-t találni, főleg a 2017-ben vásárolt kiadványok között, a jelenlegi állomány még bővítésre szorul. Máté Erzsébet szerint a könyvtár nyitott mindenféle kisebbség felé, de a beszerzés lassú és nehézkes, egyrészt azért, mert késik az ország költségvetésének elfogadása, másrészt azért, mert közintézmények csak az online SICAP rendszeren keresztül vásárolhatnak. Emellett hiába kap a közkönyvtár köteles példányt a Kolozs megyében kiadott könyvekből, ezeket csak az olvasóteremben lehet lapozni, a kölcsönzéshez legalább két példányra van szükség, részletezte a könyvtáros.

2019 hivatalosan a Könyv Éve Romániában, ami újabb indok arra, hogy a könyvtár megpróbáljon napirenden lenni, annak ellenére, hogy az újdonságokat egyre nehezebb beszerezni. Többek között ezért döntött úgy az intézmény, hogy a lakossághoz fordul.

Milyen könyveket várnak?

„Bármit fogadunk, csak jó állapotban legyen, de aminek igazán örvendünk, azok a gyerekkönyvek! Honnan kezdjük, ha nem onnan?” – mondta Máté Erzsébet.

A közkönyvtár felhívása szerint gyerekirodalom (képeskönyv, mesekönyv, ifjúsági regény stb.), szépirodalom (kortárs és klasszikus művek), tudományos munka is jöhet, de olyan kiadványokra, könyvekre számítanak, amelyek kölcsönzésre alkalmasak, az adományozó is szívesen lenne az olvasója.

Az adományokat az Octavian Goga Megyei könyvtár székhelyére várják (Dorobanților, 104 szám). Érdeklődni a 0745648114 telefonszámon, vagy e-mailben az erzsebet.mate@bjc.ro, vagy ibolya.beke@bjc.ro címeken lehet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?