banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A kamaszok magányosságáról szóló előadást mutat be a Tamási Áron Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészhallgatói március 7-én 19 órától mutatják be Maria Wojtyszko kortárs lengyel szerző Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját, Bocsárdi László rendezésében.

A színház közleménye szerint Sam útkeresése 27 tablószerű jelenetből áll össze, amelynek mindegyike egy-egy sűrített magánytörténet. A szöveg ereje a hangnemében rejlik. Wojtyszko drámája nem egy didaktikus tanmese, ami történetfonalával megoldókulcsokat szolgáltat a kamaszlét mindennapjainak visszatérő problémáira. Sokkal inkább egy zavarba ejtő látlelet a lengyel és a nyugati kultúra kaotikusságáról, ami a kamaszok irányvesztettségében is tetten érhető, akiknek sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni.A közösségből való kizárás a beavatási szertartás egyik bevett formája, amelyet sok törzsi nép napjainkig alkalmaz. A nyugati kultúrkörben is hasonló izolációs válságon mennek keresztül a serdülők, a különbség csupán annyi, hogy a közösségből való kizárás és a tulajdonképpeni beavatási szertartás nem szervezett és levezényelt, hanem véletlenszerű – pont ettől keserű és kezelhetetlen, kiszámíthatatlan a kimenetele, sok esetben tragédiához is vezet. Sam a történetben az összes tipikus serdülőkori válsághelyzetet megéli. Biztos iránytűi nincsenek, csupán képzelt barátja, a tudathasadásos hörcsög tanácsaira támaszkodhat.

Az előadást március folyamán még háromszor tűzi műsorára a színház: március 21-én, 22-én és 23-án 19 órától. A produkcióra péntektől válthatók jegyek a Központi Jegyirodában vagy online.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?