Multimédiás múltidézés Aradon

Suvenir Arad címmel valósított meg hagyományos és multimédiás ismertető anyagot az Arad Megyei Múzeum a Maros-parti város 19. század végi, 20. század eleji történetéről, épített örökségéről.

A művelődési minisztérium támogatásával még 2018-ban, a román állam centenáriumi évének kikiáltott esztendőben indult projekt megvalósításait a megyeházán ismertette Iustin Cionca tanácselnök, Constantin Ioan Inel múzeumigazgató, Călin Man muzeográfus és projektfelelős, továbbá Andó András, a megyei önkormányzat stratégiai és kommunikációs igazgatója.Az ötszáz példányban elkészült és a „készlet erejéig” igényelhető csomag tartalmaz egy román és angol nyelvű zsebkönyvet Arad történetéről, egy 18. századi várostérképet, valamint egy 50 darabos, a 19. és a 20. század fordulóján készült képeslapok reprodukciós gyűjteményét.

Emellett létrehozták a suvenirarad.ro internetes honlapot, amelyen az ismertető anyagok és régi fényképek digitális formában is elérhetők, sőt két 1913-as Aradon forgatott film (Parasztlakodalom Aradon és Napoleón bosszúja) fennmaradt részletei is megtalálhatók.Egy a városban eddig egyedülálló kezdeményezés is része a projektnek: egy telefonos alkalmazás, amely a városban járva, egy-egy épületre vagy közterületre ráirányítva az okostelefon kameráját, megmutatja az adott ingatlan történetét. Kínos közjátéka volt a sajtótájékoztatónak, hogy megpróbáltuk működésbe hozni az alkalmazást, de a projektfelelős segítségével sem ment. Călin Man elismerte, hogy „még nincs minden pontra téve”, ami pedig elvárható lenne egy 76 ezer lejes összköltségvetésű projektnél.

Ígéretet kaptunk rá, hogy hamarosan kiküszöbölik a hibát, mint ahogy Andó András azt is megígérte, hogy magyar nyelven is elérhető lesz az ismertető, hiszen a becslések szerint az Aradra látogató turistáknak legalább egyharmada magyarországi.

Az ismertető anyagból egyébként kedden 18 órakor nyitnak kiállítást az Arad Megyei Múzeum szépművészeti részlegének második emeleti multimédiás termében, és a tárlat március 31-ig látogatható lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?