Egyszerre több tízezren olvasták világszerte a 110 éve született Radnóti verseit

Szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy 11 országból jelezték részvételüket az idén éppen 11. alkalommal megrendezett Nemzetközi Felolvasómaratonra, melynek keretében ezúttal Radnóti Miklós művei hangzottak el. Az olvasás népszerűsítésének céljával létrehozott rendezvényt László Judit székelyudvarhelyi zenetanár kezdeményezte 2009-ben.

Az Erdély-szerte több megyét megmozgató esemény csíkszeredai helyszíneinek központja a Kájoni János Megyei Könyvtár volt, emellett több intézmény, iskola és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala is csatlakozott a kezdeményezéshez.Török Edit szervező köszöntőjében elmondta, az idei felolvasómaraton alkalmával a világ 11 országában több mint 33 ezer ember olvasott fel egy időben. Az eddigi alkalmakhoz hasonlóan évfordulós magyar klasszikus szerzőt választottak: Radnóti Miklós születésének 110., halálának 75. évfordulója van 2019-ben.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője. Megnyitóbeszédében a főkonzul kiemelte, hogy az általa képviselt intézmény fontosnak tartja jelenlétét, részvételét a székelyföldi kulturális élet eseményein. A főkonzulátus munkatársai évek óta részt vesznek a felolvasómaratonon, ezáltal is szeretnék hangsúlyozni, milyen fontos a nyomtatott könyv szerepe és annak a megbecsülése.

A szavalatok sorát Dr. Tapodi Zsuzsa, a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszékének oktatója nyitotta, aki diákkorában megtanult Radnóti verset idézett fel emlékezetből.

Ezt követően Haţegan Corina könyvtáros és a városban önkénteskedő kolorádói Linda Bahr tolmácsolásában román, illetve angol nyelven is megszólaltak Radnóti versei, majd a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének két látássérült tagja lepte meg az érdeklődőket, Hajdó Ernő Braille-írás, Butu Arnold Csaba pedig számítógépes szoftver segítségével szavalt.A Kájoni János Megyei Könyvtár központi eseményén Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai mellett felolvastak a Hargita Népe szerkesztőségének tagjai, a Márton Áron Főgimnázium diákjai és a Nagy Imre Általános Iskola 6. osztályos tanulói.Az eseményhez csatlakozott a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza is, ahol a felolvasások mellett Bodó Beáta magyar szakos tanárnő közreműködésével rendhagyó irodalomórákat is tartottak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének könyvtára, a Kájoni János és a Kós Károly Szakközépiskolák közös szervezésében. A két középiskolából közel 500 diák és tanár vett részt az eseményen.A 11. Nemzetközi Felolvasómaraton alkalmával felolvastak Csíkszereda valamennyi iskolájában, több napközijében, míg a csíkszeredai városháza dolgozói a közönségszolgálati szünetben gyűltek össze, és tartottak felolvasást Radnóti Miklós műveiből.

A nap végi összesítéskor kiderült, hogy Csíkszeredában 3745, Székelyudvarhelyen 2069, Gyergyószentmiklóson 600, Székelykeresztúron pedig mintegy 1000 fő vett részt az ez évi felolvasómaratonon. Hargita megyében 16667, országosan 29345, összesen pedig a világ 11 országából 33123 fő vette kezébe ezen a napon Radnóti Miklós köteteit.

Kapcsolódók

Kimaradt?