Királyi udvarról szóló kosztümös film kapta a legtöbb BAFTA-jelölést

Jorgosz Lanthimosz A kedvenc (The Favourite) című kosztümös filmje kapta a legtöbb, 12 jelölést a brit filmakadémia díjaira, a BAFTÁ-ra.

A kedvenc (The Favourite) főszereplője, a 17-18. században élt Anna királynőt megformáló Olivia Colman - aki a hétvégén ugyanezért a szerepért Golden Globe-díjat is kapott -, a legjobb színésznő díjára esélyes. A kedvenc jelölt a legjobb film, kiemelkedő brit filmalkotás és rendező díjáért is.Colman filmbeli partnerei, Rachel Weisz és Emma Stone a legjobb női mellékszereplőnek járó díjra jelöltek.

A Bohém rapszódia (Bohemian Rapsody), Az első ember (First Man), a Roma és a Csillag születik (A Star Is Born) 7-7 jelölést kaptak. Az Alelnök (Vice) hat, a Csuklyások: BlacKkKlansman (BlacKkKlansman) öt jelölést ért el.

A legjobb film díjára a Zöld könyv (Green Book), a Csillag születik (A Star Is Born), a Roma és a Csuklyások: BlacKkKlansman (BlacKkKlansman) is jelölést kapott.

A rendezők mezőnyében Spike Lee-nek A kedvencet jegyző Lanthimosz mellett Alfonso Cuarón (Roma), Bradley Cooper (Csillag születik/A Star Is Born) és Pawel Pawlikowski (Hidegháború/Zimna wojna) is a vetélytársa lesz.

Colman versenytársai a legjobb színésznők mezőnyében Lady Gaga (Csillag születik/A Star Is Born), Viola Davis (Nyughatatlan özvegyek/Widows), Melissa McCarthy (Megbocsátasz valaha?/ Can You Ever Forgive Me?) és Glenn Close, aki a The Wife című filmben mutatott alakításért már elnyerte a legjobb drámai színésznőnek járó Aranyglóbuszt a hétvégén.

Christian Bale-nek (Alelnök/Vice) a BAFTA-díjért Rami Malek (Bohém rapszódia/ Bohemian Rapsody), Viggo Mortensen (Zöld könyv/ Green Book), Bradley Cooper (Csillag születik/ A Star Is Born) és Steve Coogan (Stan & Ollie) lesznek a vetélytársai a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

A brit filmakadémia február 10-én adja át a díjait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?