A gyergyói underground művész, aki saját ruhamárkát alapított

Új brandet hozott létre blkn néven a divatszakmában, és az üzleti életben sikerült kamatoztatnia kreativitását az undeground művészként induló Zöld Leventének. A gyergyószentmiklósi születésű, jelenleg Kolozsváron élő tervező grafikust arról faggattuk, miként jutott el odáig, hogy népszerű ruházati boltot nyisson a kincses városban.

Zöld Levente 2006-ban indította útjára a blkn brandet, az által tervezett ruházati cikkek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Erdélyben is. Vállalkozásának mottója: Keep it real. „Már az iskolában azon járt az agyam, hogy mit lehetne kitalálni márkanévnek és hogyan lehetne ezt valóra váltani. Akkor még nem tudtam, hogy pontosan mi is fog kisülni a történetből. A cél az volt, hogy legyen egy brand, ami ruházati cikkek tervezését és gyártását öleli fel” – idézte fel a kezdeteket.

Amikor elkerült Gyergyószentmiklósról Kolozsvárra továbbtanulni, kikristályosodtak az elképzelései. Barátai, partnerei, munkaadói hatására sok új ötlet fogalmazódott meg benne. Évek elteltével, sok-sok munkával végül megszületett a divatmárka, amely az underground művészeti stílust, illetve a Balkánt, a régió jegyeit is képviseli.

„Annak ellenére, hogy a Balkán régiót gyatra politikai, kulturális és gazdasági helyzet jellemzi, idehaza is lehetséges csodálatos dolgokat véghezvinni. Ehhez egy utcairuha-márkát alapítottam, amelyet itthon tervez és gyárt egy remek, fiatal csapattal. Ezt a márkát a vidékünk és a nagyvilág inspirálja. Igyekszik kinyitni az emberek szemét a pozitív dolgok felé” – magyarázta a tervező. Szavai szerint a cél már a kezdetektől az volt, hogy hasonló gondolkodású és perspektívákkal rendelkező fiatalok számára „szép és vagány ruhákat” tervezzen és gyártson.

Már kezdetekkor összekapcsolódott benne a grafikus tervezés iránti érdeklődése a ruhatervezéssel.„Azt hiszem, mindenféle művészeti ágat képviselek. Legfőképp az utcai művészetekből inspirálódom, legyen az festett, rajzolt, felfújt, odatett. Installáció, szobrászat, formájában akár. Nem tartom magam művésznek, bár nagyon szeretek rajzolni, festeni, alkotni bármi is legyen az” – fogalmazott Zöld Levente.

Amikor a vállalkozás sikeréről kérdeztük, Levente arról beszélt: van akkora sikerük, hogy fejlődni tudjanak. „Bár nem egyszerű ilyen kis rétegű célközönségből megélni, növekedésünk lassú, organikus és az emberi kapcsolatokon alapszik” – részletezte. Szavai szerint célközönségük kortól és helytől függetlenül mindenki, aki szereti az esztétikus ruhákat és kiegészítőket, amelyek nem csak minőségben, de üzenetben is megpróbálnak értékeket teremteni.

A legtöbb esetben termékeik népszerűsítése is személyes kapcsolatokon alapszik. Ezek mellett használják a közösségi oldalak eszközeit. Ugyanakkor szeretnének gerillamarketing-eszközökhöz is nyúlni.

„Hogy megéri-e ezt csinálnom? – kérdezett vissza a fiatal tervező. – Ha azt vesszük alapul, hogy ebben tudok maximálisan kibontakozni, ebben válik valóra a művészetek iránti rajongás, akkor megéri. Anyagi szempontokból egyelőre ebből még nem lehet ténylegesen megélni, de hosszú távon ez is sikerülni fog”.

Terveiről elmondta: új munkahelyeket teremtene, és egy kiállításon is gondolkozott már. „Nem utolsó sorban azt szeretném, hogy a kultúrában megtaláljam mindazt, ami szép, és tudjak ebből bátran meríteni, építő jelleggel. Sok kiváló művész és kreatív szakember munkája kerül ki ebből a rétegből, csak meg kell ismerni őket és esélyt adni nekik” – fogalmazott a fiatal tervező.

Kimaradt?