Orbán Viktor 2014-es tusványosi beszéde ihlette a bécsi Burgtheater előadását

Európa új „erős embereinek” beszédeiből írt darabot Doron Rabinovici, a címet Orbán Viktor 2014-ben Tusnádfürdőn elmondott beszédéből kölcsönözte, írja a hvg.hu. Az Alles kann passieren (Minden megtörténhet) című előadást a bécsi Burgtheater kamaraszínházában, az Akademietheaterben mutatták be.

Az előadás ötletadója, Florian Klenk és Doron Rabinovici író Orbán Viktor mellett az olasz Matteo Salvini, az osztrák Heinz-Christian Strache, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és a cseh Milos Zeman politikusok beszédeiből alakított ki mozaikot. A beszédeket négy színésznő olvasta fel, az alkotók szerint azért, mert a politikusok szavait új kontextusba helyezve, lecsupaszítva szerették volna bemutatni.A bemutatón Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is jelen volt. Az előadást fontosnak nevezte és kijelentette: „a populisták által használt nyelv a 30-as években virágzott. Az az idő nem ismétlődhet meg. Ellen kell állni azoknak, akik a békeprojektként és értékközösségként létrehozott európai egyesülést le akarják rombolni. Fontos, hogy ezt a harcot ne csak a politika, de a kultúra területén is megvívjuk” – idézi a hvg.hu cikke a politikust.

Florian Klenk szerint Orbán Viktor központi figura napjainkban, hiszen tőle származik a koncepció, hogy egy demokrácia létezik liberalizmus nélkül és azt gondolja, hogy már nincs szükség arra a szabadságra, amelyért Európában a második világháborúra adott reakcióként megharcoltunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?