Orbán a Gruevszki-ügyről: „Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel”

Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel. Ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás" – jelentette ki közrádióban adott szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő a hazájában jogerősen elítélt, de a magyar kormány segítségével Budapestre szökött és menekültstátuszt kapott volt macedón miniszterelnökről.

Orbán szerint a bevándorláspártiak és az ezt az ügyet támadók személyi és szervezeti szinten is "pontosan egybeesnek". Szerinte azok a szervezetek, amelyek az ügyet leginkább a magyar kormány szemére hányják, mind Soros György szervezetei, és miután Macedóniában miniszterelnökként Gruevszki lépett fel a legkeményebben a Soros-féle hálózatokkal szemben, ezért "nyomon követik az életét".Kifejtette: Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökként a migráció szempontjából egy kulcsországot vezetett, és nélküle sokkal nehezebb lett volna megvédeni a magyar határt, ezért mindig is szövetségesként tekintettek rá és országára. Felidézte: Gruevszki volt az első balkáni politikus, aki kerítést épített, elkezdte feltartóztatni a migránsokat, amihez Magyarország segítséget adott.

"Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel. Ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás" - jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve azt is: örül annak, hogy nem ez az első eset, amikor egy másik állam volt vezetője úgy gondolja, Magyarországon tisztességes eljárásban lehet része.

Kitért továbbá arra, hogy a menekülteljárást nem a kormány folytatja le, hanem a hatóság, és "minél messzebb tartja magát a kormány az ilyen eljárásoktól, az annál jobb". A kormánynak csak az a dolga - közölte -, hogy biztosítsa a fair eljárás kereteit, majd elfogadja a hatósági döntést, "most is ez történt". Nikola Gruevszki Magyarországra utazásáról annyit mondott: "van az egésznek egy izgalmas története", "minden krimi izgalmas".

A volt macedón miniszterelnökkel szembeni bírósági ítéletekkel kapcsolatban azt mondta: fontosnak tartja, hogy a magyar kormány ezeket ne kommentálja. Annyit megjegyzett, hogy Macedóniában bonyolult politikai csaták zajlanak, és az igazságszolgáltatás ennek része, de ő maga sem tudja, hogy mi igaz és mi nem, mert ezt szinte lehetetlen eldönteni.

"Bennünket nem befolyásolnak macedóniai eljárások, bennünket az érdekel, hogy az ide beadott kérelem jogilag megalapozott-e, a hatóságok tisztességes eljárást folytattak-e le, betartották-e a szabályokat, és ha meghozták a döntésüket, azt tiszteletben kell tartani" - fejtette ki, kijelentve: garantálni fogják a menekültstátuszt megkapott emberek biztonságát Magyarországon.

A macedónok által benyújtott kiadatási kérelemről szólva hozzátette: annak is van egy jogi menete, a magyar hatóságok megvizsgálják majd, és véleményt mondanak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?