Parancsára, Führerem – osztrák monodrámát mutat be a szatmári színház

Brigitte Schwaiger huszadik századi osztrák szerző monodrámáját mutatja be csütörtökön este hét órától a szatmárnémeti Harag György Társulat. A Parancsára, Führerem című előadást Sorin Militaru rendezte és Bogár Barbara adja elő.

„Egy zsigerből ítélkező és gondolkodás nélkül stigmatizáló társadalomban, amelyben minden ítélet előítélet csupán, és minden per előre lejátszott forgatókönyv alapján alakul, egy nő vall őszintén az életéről, Hitlerről, a Führerhez és a náci ideológiához való törhetetlen hűségéről és hitéről. A bírák ebben a fiktív, késői perben maguk a nézők, akiknek ítélniük kell fölötte. Gyertek, hallgassátok meg történetét és hozzatok ítéletet!” – olvasható a színház beharangozójában.Brigitte Schwaiger (1949-2010) német nyelvterületen elismert szerző, Wie kommt das Salz ins Meer? című 1977-es regényéből film is készült. Dédnagyanyja a Theresienstadt-i koncentrációs táborban hunyt el.

Az előadás súlyosan felkavaró kérdéseket feszeget a végletekig vitt vakhit, a hűség, a becsület törékeny és sokféle módon interpretálható fogalmairól, arról, hogy ki bűnös és ki áldozat egy olyan rendszerben, amely milliók életére tör, miközben saját híveit is a végletekig használja és kihasználja. Nem utolsósorban felveti az utólag ítélkező bírák roppant felelősségének kérdését is, olvasható a színház közleményében.

Az előadást november 13-án ismét műsorra tűzik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?