Zelenszkij „fontos döntéseket” vár a G7-csúcstalálkozótól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy „fontos döntéseket” vár az Olaszországban kezdődő G7-csúcstalálkozótól, köztük biztonsági megállapodások aláírását az Egyesült Államokkal és Japánnal – írja az AFP hírügynökség.

„A csúcstalálkozó nagy részét Ukrajnának, a védelmünknek és a gazdasági ellenálló képességünknek szenteljük. Arra számítunk, hogy ma fontos döntések születnek” – írta Zelenski a Telegramon.

Ukrajna várhatóan kétoldalú biztonsági megállapodásokat is aláír Japánnal és az Egyesült Államokkal, a Washingtonnal kötött megállapodást Zelenski „példátlan” dokumentumnak nevezte.

A G7-országok, amelyek közé tartoznak Ukrajna fő katonai és pénzügyi támogatói, várhatóan megvitatnak egy jelentős megállapodást, amely 50 milliárd dolláros hitelt szabadíthat fel Kijev számára, amelyet a lefoglalt orosz vagyonból származó jövőbeli kamatok biztosítanak.

Fotó: Agerpres

Ukrajna csütörtökön üdvözölte az Egyesült Államok által egy nappal korábban bejelentett, Oroszország háborús erőfeszítéseit célzó új szankciócsomagot is, mondván, hogy azok „ott csapódnak le, ahol fáj”.

„Különösen üdvözöljük az orosz védelmi ipari szektor elleni kemény fellépést, valamint az orosz technológia és erőforrások külföldi elérését” – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X közösségi hálózaton. „Putyin hadigépezetének megfojtása alapvető fontosságú a globális biztonság szempontjából. Minden fegyver, amelyet Oroszország nem tud előállítani (...) egy megmentett életet jelent” – hangsúlyozta.

Az ukrán elnök kedden felszólította nyugati szövetségeseit is, hogy szállítsanak új légvédelmi rendszereket az Ukrajna energetikai infrastruktúráját megbénító orosz támadások ellen. „A modern légvédelmi rendszerek maximális védelmet nyújthatnak népünknek, városainknak és állásainknak. Erre a lehető legnagyobb szükségünk van” – tette hozzá Zelenszkij.

A G7-ek találkozóját szombaton és vasárnap egy svájci békecsúcs követi, amelyen mintegy 90 ország és nemzetközi szervezet vesz részt, hogy megvitassák Ukrajna háborút lezáró tervét. Oroszországot kizárták a tanácskozásról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?