banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Visszavonták az orosz csapatokat a Kígyó-szigetről

Visszavonták az orosz csapatokat a Kígyó-szigetről – jelentette be az orosz védelmi minisztérium a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közlése szerint.

„Ez bizonyítja a világ felé, hogy az Oroszországi Föderáció nem akadályozza az ENSZ fáradozásait arra nézve, hogy ukrán mezőgazdasági termékek kiviteléhez folyosót alakítson ki a térségben” – jelentette be a tárca és hozzátette, hogy Moszkva a lépést jóindulatú gesztusnak szánja.

Ugyanakkor lehet, hogy létezik egy másik olvasata is a történteknek. Oroszország számára a sziget birtoklása rengeteg erőforrásba kerül, nehéz oda az utánpótlást, eszközöket, építőanyagot szállítani és láthatóan Ukrajna is mindent megtesz, hogy ne tudják kiépíteni bázisnak. Az utóbbi állítást húzzák alá azok a műholdfelvételek is, amelyek a Kígyó-sziget környékén készültek és orosz roncsokat, illetve ukrán rakéták elől menekülő hajót mutatnak.

Az orosz bejelentés után nem sokkal az ukránok is előjöttek a saját értelmezésükkel. „Az éjszaka folyamán - tűzérségünk sikeres műveletei következtében - az ellenség két motorcsónakkal elhagyta a szigetet” – állítja az ukrán regionális hadparancsnokság. 

Kapcsolódók

Kimaradt?