Valószínűleg véget ért az Azovsztal ostroma

Kétszáznál több ukrán katona hagyta el a mariupoli acélmű katakombáit, valószínűleg fogolycsere keretében térhetnek majd haza.

Legalább 264 katonát menekítettek ki a mariupoli Azovsztal acélmű épületéből – jelentette be Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszter helyettese. 211-et közülük Olenivkába, 53 súlyosan sérültet pedig Novoazovkszba vittek. Mindkét település az oroszok kezén van, a terv most az a BBC szerint, hogy fogolycsere keretében térhetnek vissza az ukránokhoz, és ugyanennyi orosz hadifogoly visszamehet Oroszországba.Sebesültek az Azovsztalban | Fotó: Agerpres/EPA

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetben beszélt arról éjfél körül: a mariupoli katonáknak élve kell visszatérniük Ukrajnába, de a fogolycseréről szóló tárgyalások időt vesznek igénybe.

Maliar egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy néhány katona még így is marad az Azovsztalban. Az ukrán hadsereg vezetői pedig arról adtak ki közleményt, hogy a mariupoli katonák teljesítették a hadi feladataikat azzal, hogy sokáig feltartóztatták az oroszokat és elég időt nyert az ország többi része a hatékonyabb védekezés megszervezésére, mostantól az Azovsztalban lévők életének a megmentése a parancs.

Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka nemrég videóüzenetet tett közzé, aminek már búcsúhangulata volt. Ebben arról beszélt, hogy az erőik „mindent megtettek, amit a lehetetlen helyzetben megtehettek”, és reményét fejezte ki az ukrán nép támogatásában. Arról is beszélt, hogy teljesítik a katonai főparancsnokság utasítását, de hogy az mi, azt nem részletezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?