Választások Szerbiában: a VMSZ arra számít, megtarthatja kilenc mandátumát a belgrádi parlamentben

Szerbiában vasárnap előrehozott parlamenti választást, elnökválasztást és 12 önkormányzat területén helyhatósági választást tartanak, a voksolásra több mint 6,5 millió polgár jogosult. Az elnökválasztási jelöltlistán 12 név szerepel, a 250 fős parlamentbe való bejutásra 19 lista pályázik. A Vajdasági Magyar Szövetség arra számít, megtarthatja kilenc mandátumát a belgrádi törvényhozásban.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a magyarországi M1 csatorna Híradójának elmondta, azt remélik, hogy marad az a politikai stabilitás, ami eddig jellemezte Szerbiát és az egész térséget. Ennek a letéteményese pedig meggyőződése szerint a jelenlegi köztársasásgi elnök, Aleksandar Vucic, aki reményei szerint már az első körben nyerni fog. Az előrehozott parlamenti választásokat illetően Pásztor elárulta,  „a legitimitás szintjét kívánják megőrizni”, amit elsősorban szavazatokban számolnak, mivel a mandátumok száma sok mindentől függ.

Pásztor István, a VMSZ elnöke | Fotó: MTI

„Azt szeretnénk, ha annyi mandátumunk lenne, akkora maradna legitimitásunk, mint kettő évvel ezelőtt volt. Ez valamivel több mint 70 ezer szavazat” – fogalmazott a VMSZ elnöke.

A felmérések szerint az induló 19 lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek.

A választások legnagyobb esélyese a kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS). A Faktor Plus közvélemény-kutató szerint az SNS a szavazatok 53,6 százalékára számíthat. A második helyen az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért lista végezhet, amely a felmérések szerint a szavazók 13,7 százalékának támogatását élvezi. A harmadik helyre a kisebbik kormánypártnak, a balközép Szerbiai Szocialista Pártnak van a legnagyobb esélye, amelynek támogatottsága 10,2 százalékos.

A mintegy 250 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon. Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek kilenc képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is jó eredményre számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?