Üzemanyaggyár megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Fotó: UKRINFORMNagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel megsemmisítette az orosz hadsereg Ukrajnában a kremencsuki olajfinomító üzemanyag-előállító és tároló létesítményeit - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az éjszaka folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal hat ukrán katonai létesítményt romboltak le, az orosz légierő harcászati gépei pedig 56 objektumra mértek csapást Ukrajnában. Utóbbiak következtében, mint mondta, „mintegy 160” katona, valamint 23 páncélozott jármű, tüzérségi löveg és jármű semmisült meg.

Konasenkov a rakétaerőknek 19 csapást tulajdonított, amelyekben - a hadijelentés szerint - 240 személy, 28 páncélozott jármű, tüzérségi löveg és jármű pusztult el, a tüzérségnek pedig 967-et. Mint mondta, az orosz légvédelem 13 ukrán drónt, egy Tocska-U és 18 sorozatvetőből kibocsátott rakétát lőtt le.

Igor Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 566 drónt, 265 föld-levegő rakétarendszert, 2526 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 283 rakéta-sorozatvetőt, 1096 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2362 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn közölte, hogy vizsgálatot indít azoknak a - február 17-i keltezésű - ukrán katonai dokumentumoknak az ügyében, amelyeket az orosz fegyveres erők a Harkiv megyében lévő Buhaivka falu „felszabadítása” után foglaltak le. Az SZK a védelmi tárcától igényelni fogja iratokat, amelyek szerinte a Donyec-medence elleni ukrán támadás előkészületeiről szólnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?