banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Űrkőzeteket bocsát árverésre a Christie's

A Holdról és a Marsról származó ritka űrkőzeteket bocsát árverésre a Christie's.

A február 9. és 23. között zajló online árverésen a Földön talált meteorkőzetekre is lehet licitálni - adta hírül a CNN hírportálja. A Christie's Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites című árverésén 75 ilyen világűrből érkezett kőzetdarab szerepel.

A kínálat egy különlegessége a Hszincsiangból származó meteoritdarab drágaköveket is tartalmaz, becslések szerint 3500-4500 dollárt érhet. Szintén eladó egy gömb, amelyet egy összetört svéd aszteroida meteoritmagjából terveztek. Az árverés fénypontja egy Szaharában talált mintegy 7 kilogramm súlyú meteoritdarab, amely becslések szerint 50-80 ezer dollárt is érhet. Jellegzetessége, hogy a legtöbb meteorittól eltérően, határozott irányát végig tartva ért földet.Fotó: Christie's

Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy hogyan milyen egy meteorit - egy földönkívüli objektum, amely a Föld légterébe belépve felforrósodik. Ezt a tüzes ereszkedést ritkán élik túl ezek az objektumok olyan ideális formában, mint ez a kőzet - magyarázta James Hyslop, a Christie's szakértője.

A Namíbiában lezuhant Gibeon meteorit egy darabja 15-25 ezer dollárért kelhet el. És eladó egy marsi kőzet metszete is, amelynek különlegessége, hogy belsejében a bolygó légkörének buborékai estek csapdába. A kőzet a becslések szerint 30-50 ezer dollárt érhet. Az aukción a legnagyobb amerikai meteoriteső egy darabja is kalapács alá kerül. A texasi Odessában talált űrkőzetért 60 ezer dollárt kérnek.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?