Huszonöt civilt mentettek ki az Azovsztal acélgyárból

Szombati orosz médiajelentések szerint huszonöt embert evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélműből, a RIA Novosztyi és a TASZSZ hírügynökségek szerint tizenkilenc felnőttet és hat gyermeket menekítettek ki.

A létesítményt védő Azov ezred megerősítette, hogy húsz személyt – nőket és gyermekeket – evakuáltak az Azovsztalból. Ukrán források szerint mintegy ezer polgári lakos menekült az acélmű bunkereibe és ott rekedtek. Oroszország viszont azt állítja, hogy mintegy 2500 ukrán fegyveres és külföldi zsoldos tartózkodik a létesítményben.

Moszkva és Kijev António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével a héten megállapodott, hogy humanitárius folyosót létesítenek a civilek kimenekítésre, de azóta nem sikerült jelentős evakuálást végrehajtani. Az orosz invázió kezdete után több mint kilenc héttel az Azovsztalban rekedt emberek helyzete vélhetően katasztrofális.

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte: az orosz erők szombaton folytatták a Donyec-medence elleni aknatámadást, de nem tudták elfoglalni a három célba vett területet, a Donyeck megyei Limant, valamint a Luhanszk megyei Szeverodonyecket és Popasznát.

Az orosz védelmi minisztérium internetes közleménye szerint az orosz erők szombaton 17 ukrán katonai létesítményt találtak el nagy pontosságú rakétákkal, megsemmisítettek egy parancsnoki állást és egy raktárt, ahol rakétákat és tüzérségi eszközöket tároltak.

A tárca közleménye szerint a légitámadások során több mint kétszáz ukrán katonát öltek meg és 23 páncélozott járművet tettek harcképtelenné. A jelentés nem tett említést az odesszai repülőtér elleni rakétatámadásról.

Mint arról korábban beszámoltunk, április 19-én a Donyecki Népköztársaság különleges alakulatai megkezdték a mariupoli Azovsztal acélgyár ostromát. Majd Vlagyimir Putyin elrendelte a mariupoli Azovsztal acélmű tervezett ostromának leállítását, egyúttal parancsot adott az üzemben bekerített ukrán erők blokkolására.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?