Újra kitörhet a Nyiragongo-vulkán, fejvesztve menekülnek az emberek

Továbbra is drámai a helyzet Kongóban a Nyiragongo-vulkán miatt. A hegy közelében fekvő, kétmilliós Goma város alatt ugyanis – szakértők szerint – nagy mennyiségben forró láva halmozódott fel, és félő, hogy ez valamikor, valahol a felszínre tör majd, de nem lehet megjósolni, hogy mikor és hol.

A város egy részét kitelepítik. A hétvége óta aktív a vulkán, a szombati kitörésnek több mint 30 halottja van, és sokan eltűntek.

A hatóságok felszólítása nyomán a kétmilliós kelet-kongói városból menekülnek az emberek. Az utcákat elárasztották a gyalogosan útra kelők és a motorbiciklik, a városból kivezető utakon pedig hatalmas kocsisor torlódott fel. Az előrejelzések szerint ugyanis bármikor újra kitörhet a Nyirangogó vulkán, múlt szombat óta másodszor.

A hatóságok a lakosoknak azt tanácsolták, hogy nagyon kevés holmit vigyenek magukkal, sokan mégis bőröndöket, matracokat és egyéb tárgyakat cipelve indultak útnak. Senki nem tudja, hogy mikor térhetnek vissza, ha egyáltalán lesz hová hazamenniük.  Helyszíni beszámolók szerint a menekülők nagy része a ruandai határ felé tart, de nem mindenki tudja, hogy hol talál menedékre.

„Bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy újabb kitörés, csak azt nem tudják pontosan, hogy hol” – jelentette be csütörtökön kora reggel a kongói Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója. Szakemberek szerint ugyanis a mérésadatok arra utalnak, hogy a város felszíne alatt mindenfelé olvadt kőzetanyag található.Ruanda felé tartó menekülők csoportja | Fotó: Agerpres/EPA

A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Nyiragongo szombaton tört ki: 32-en meghaltak, többen a mérges gázok belégzése miatt. 40 ember eltűnt. Sokan a vulkanológusokat és a döntéshozókat hibáztatták, mondván: nem figyelmezették időben az embereket, ezért nem tudott mindenki elmenekülni. Az ENSZ adatai szerint házak ezreit rombolta le a lávafolyam, több mint 20 ezer ember vált hajléktalanná.

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki. Akkor 250 ember halt meg, és 120 ezren váltak hajléktalanná.

Kapcsolódók

Kimaradt?