Több mint 500 halálos áldozata lehet a görög hajókatasztrófának

Fotó: Agerpres/EPAA görög hatóságok közölték: feladták a reményt, hogy további túlélőket találjanak a menekülteket szállító halászhajó katasztrófájának helyszínén. Feltételezésük szerint több mint ötszáz ember meghalt, közöttük számos gyermek.

A Görögország délnyugati partjától, a Peloponnészosz-félszigettől 92 kilométerre szerdán elsüllyedt hajó katasztrófájának száznégy túlélőjét csütörtökön és pénteken egy Athén közelében fekvő menekülttáborba szállítják. A túlélők közül huszonhatot kórházban ápolnak főként kihűlés miatt.

A halottak Athénba szállítása szintén megkezdődött az ERT görög állami televízió szerint. Az eddig megtalált 78 holttestet DNS-minták alapján próbálják meg azonosítani.

Csütörtökre virradó éjszaka folytatódtak a kutatások, de eredménytelenül. A görög parti őrség szóvivője szerint a hajófenékben utazóknak esélyük sem volt a megmenekülésre.

A görög hatóságok feltételezése szerint a szerencsétlenségnek több mint 500 halálos áldozata van, az adatok a túlélők által elmondottakon és a parti őrség becslésein alapulnak. Egyes túlélők azt mondták, hogy több mint hétszázan utazhattak a hajón, és mintegy száz gyermek volt a rakodótérben.

A halászhajó Líbiából tartott Olaszországba. A görög legfelsőbb bíróság vizsgálatot rendelt el az egész országot sokkoló szerencsétlenség ügyében. Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Az ANA görög hírügynökség szerint a túlélők közül őrizetbe vettek kilenc egyiptomi állampolgárt, akiket embercsempészéssel gyanúsítanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?