banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tizenöt nap után élve találták meg az őserdőben lezuhant gépen utazó gyerekeket

Kolumbiában szerdán megtalálhattak egy légi katasztrófát túlélő négy gyereket, köztük egy 11 hónapos csecsemőt, akik több mint 15 napig egyedül éltek az Amazonas dzsungelében, miután május elején lezuhant a kisrepülőgép, amelyben anyjukkal utaztak.

Az anyát a gép fedélzeten tartózkodó két másik felnőttel együtt holtan találtak. „Öröm az országnak”  – mondta Gustavo Petro kolumbiai elnök, aki beszámolt a történtekről. Több mint száz katona indult kutyák segítségével a gyerekek keresésére, miután olyan nyomokat találtak, amelyek alapján feltételezhető volt, hogy élnek. A négy kiskorúnak  – a csecsemőn kívül tizenhárom, kilenc, négyévesek – el kell majd mesélnie, hogyan bolyongtak és hogyan sikerült több mint 15 napig életben maradniuk az őserdőben az ország déli részén, Caquetá megyében.

Fotó: Colombia Interior MinistryA repülőgép  – egy Cessna 206-os  – hét embert szállított az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare város között, amikor május 1-jén a kora reggeli órákban motorhiba miatt vészjelzést adott le. A gépet hétfőn találták meg orral a földbe csapódva a sűrű növényzetben. A hatóságok hétfőn először arról számoltak be, hogy megtalálták a gépet, amelynek fedélzetén a pilóta élettelen teste volt, de a másik hat utasnak nyoma veszett. Kedden aztán bejelentették, hogy megtalálták az anya és egy harmadik ember holttestét. A helyi média szerint ez utóbbi annak az őslakos uitoto közösségnek a vezetője volt, amelyhez a többi utas is tartozott, a gyerekek azonban eltűntek. (Az uitotók Kolumbia délkeleti és Peru északi részén élő őslakos nép.)

A baleset utáni események menetében sok a bizonytalan pont. A dzsungel nagyon sűrű és veszélyes ezen a különösen félreeső területen. A keresést megnehezítették a vadállatok, a 40 méter magas fák és a heves esőzések. Kedden azonban a hatóságok bejelentették, hogy személyes tárgyakat, gyümölcsmaradékokat találtak, valamint egy cumisüveget a repülőgép közelében. A mentőcsapatok később felfedeztek egy „botokból és ágakból készült rögtönzött menedéket”, fenntartva a reményt, hogy legalább egy túlélő van.

A sajtóhoz eljuttatott fotókon olló és egy hajpántnak tűnő címke volt látható, újabb nyomok, amelyek segítettek a mentőknek a keresésben. A légierő három helikopterrel csatlakozott a Remény elnevezésű mentőakcióhoz. Az egyik fedélzetén egy „körülbelül 1500 méteres terület hangosítására alkalmas” hangszóró közvetítette a gyerekek nagymamája által felvett üzenetet. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak, hogy megtalálják őket. A kolumbiai őslakosok nemzeti szervezete (ONIC) szerint az uitotók „harmóniában” élnek a dzsungelben, és olyan hagyományokat őriznek, mint a vadászat, a halászat és a vadgyümölcsök gyűjtése.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?