Szelfizőkbe csapott a villám, legalább 11-en meghaltak

Szelfizőkbe csapott a villám vasárnap az északnyugat-indiai Dzsajpur városa mellett, legalább 11-en meghaltak, többen megsebesültek, írja a BBC.

Az áldozatok esőben fotózkodtak egy torony tetején a 12. századi Ámbér-erődben, amely a kulturális világörökség része, népszerű turistalátványosság. A bástyán és az erőd falán huszonheten tartózkodtak a villámcsapás pillanatában, és egyesek ijedtükben a mélybe ugrottak.

A BBC szerint évente átlag 2000 indiai hal meg villámcsapás miatt, és csak vasárnap további kilenc halálesetnek volt ez az oka Rádzsasztán államban, amelyhez Dzsajpur is tartozik.

Egy helyi rendőr közlése szerint az erődnél meghalt áldozatok nagy része fiatal volt. A rádzsasztáni hatóságok 500 ezer rúpia (6 700 amerikai dollár) kártérítést ígértek az elhunytak családjainak.

A heves esőzések jellemezte monszun júniustól szeptemberig tart Indiában. Az ország meteorológiai szolgálata szerint a villámcsapás okozta halálesetek megduplázódtak az 1960-as évek óta, az ok pedig szerintük a klímaváltozásben keresendő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vihar esetén semmiképp sem jó ötlet magas épületek tetején szelfizni. Ilyen esetben nagy épületben vagy autóban keressünk menedéket, kerüljük a nagy, nyílt tereket, magaslatokat, ha pedig nincs megfelelő menedék, akkor leguggolva, kezet a térdekre helyezve, fejet behúzva próbáljunk minél kisebb célponttá válni. Ilyenkor veszélyes magas, magányos fák alá húzódni. Ha vizen ér a nagyidő, igyekezzünk a szárazföldre, és minél hamarabb hagyjuk el a nyílt partszakaszt.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?