Súlyos ukrán emberveszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán jelentős emberveszteségeket szenvedtek az Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által szerdán ismertetett hadijelentés szerint.

Konasenkov szerint az orosz légierő precíziós rakétacsapásának következtében „megsemmisült” az ukrán 59. gépesített dandár mintegy ötszáz, a mikolajivi Okean hajógyár műhelyeiben állomásozó katonája, fegyvereivel és felszerelésével együtt.

A tábornok azt mondta, hogy a csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaságban, Horszke, Podlezsne és Vrubovka közelében védekező ukrán 57. motorizált gyalogsági dandár egyik zászlóaljának katonái, miután elvesztették állományuk több mint 60 százalékát, megtagadták a parancsot, és önként elhagyták állásukat. A szintén csak Moszkva által elismert Donyecki Népköztársaságban lévő Mikolajivka térségében a 14. és 24. gépesített dandár egységeinek fenyegető veresége miatt az ukrán hadvezetés az éjszaka folyamán mintegy 30 sebesült és nyolc halott amerikai és brit zsoldost evakuált, megakadályozandó, hogy orosz fogságba essenek.Súlyos károkat okoz a háború | Fotó: Agerpres/EPA

A beszámoló szerint a harcászati légierő gépei éjszaka öt lőszerraktárt, egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszert, valamint 151 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, a rakéta és tüzérségi erők 253 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, hat lőszer- és egy üzemanyagraktárra mértek csapást.

A lövegelhárító harc részeként 13 ukrán rakétasorozatvető-szakasz és egy amerikai gyártmányú AN-TPQ tüzérségi felderítő állomás semmisült meg. A donyecki hatóságok azt közölték, hogy szerdán ennek ellenére folytatódtak az ukrán tüzérségi csapások a régió polgári objektumai ellen, egyebek közözött a NATO által szállított nehézfegyverekből.

Konasenkov tábornok szerint az elmúlt napon a légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében összesen több mint 620 „nacionalista” vesztette életét, 24 harckocsi és más páncélozott harcjármű, valamint 27 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. A légvédelemi erők lelőttek egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, 16 drónt, három Tocska-U ballisztikus rakétát, és 14 rakétasorozatvető-lőszert semmisítettek meg.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 211 repülőgépet, 132 helikoptert, 1308 drónt, 349 légvédelmi rakétarendszert, 3733 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 594 rakéta-sorozatvetőt, 2081 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3801 különleges katonai járművet veszítettek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tárca közölte, hogy kedden Moszkvában tárgyalások voltak az orosz és a török védelmi minisztérium képviselői között. A felek megvitatták a török kereskedelmi hajók és az ukrán gabonaexport ukrán kikötőkből való biztonságos kijutásának kérdését, valamint a fekete-tengeri biztonságos hajózás biztosítását. A küldöttségek hangsúlyozták a kétoldalú együttműködés fontosságát, amely lehetővé tette, hogy a török Azov Concord teherhajó elhagyhatta Mariupol kikötőjét, és megállapodtak a konzultációk folytatásáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?