FRISSÍTVE – Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben. FRISSÍTÉS: Szerinte a háborúval járó drágulás nem rendíti meg a társadalmi békét.

A német kormányfő nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tag „nagyon-nagyon erősen” függ az orosz földgázszállításoktól, és Németország is részben – a norvég és holland import mellett – az orosz forrásra építi az ellátást.

Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában – mondta. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggő kihívások megválaszolásában az EU eddig jobban teljesített, mint sokan várták, a közösség „nagyon egységesen és szolidárisan” reagált az orosz agresszióra. Németországnak a közösség legnépesebb országaként és legnagyobb gazdaságaként „különleges feladata van”, így kormánya nem teheti meg, hogy a hazai közönség tetszését keresve „játszmázzon Brüsszellel” – húzta alá.Olaf Scholz a szankciók és az energiaválság szimbólumává vált orosz gázturbina előtt egy korábbi felvételen | Fotó: Agerpres/EPA

Németországnak azért kell dolgoznia, hogy „a haladás és a fenntarthatóság” jusson érvényre az EU-ban – tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

A német kancellár nem számít a drágulásból fakadó zavargásokra

Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani. „Az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz” a következő időszak, az állam pedig nem hagyja cserben őket, és vállalkozásaiknak is segít – fejtette ki.

Németország „jóléti állam”, amelynek nehéz körülmények között is működnie kell – nyomatékosította a szociáldemokrata politikus.

Az infláció, főleg az energia drágulása hatalmas teher, de „mindent megteszünk azért, hogy az emberek jól vészeljék át ezt az időszakot” – mondta Olaf Scholz.

Az állam feladata biztosítani, hogy senki ne kerüljön lehetetlen helyzetbe, megoldhatatlan problémák elé – tette hozzá, megismételve egy először júliusban tett kijelentését, miszerint a kormányzati válságkezelés irányelve a leginkább a Liverpool FC angol labdarúgó egyesület himnuszaként ismert – egy amerikai musicalből származó – dal szövegének címadó sora, vagyis az, hogy „You'll never walk alone” (Sosem maradsz magadra).

Ez különösen azokra érvényes, akik keveset keresnek vagy egyáltalán nincs jövedelmük és megtakarításuk. Ezért a kormány az első két – együttvéve 30 milliárd eurós – támogatási csomag mellett újabb intézkedéseket tervez – mondta a kancellár. Jelezte, hogy az új csomag elemei közé tartozhat a pénzügyminiszter, Christian Lindner szerdán ismertetett javaslata a családtámogatások növeléséről és az adórendszer kiigazításáról, amellyel a tárca számításai szerint 48 millió ember helyzete javulhat és tízmilliárd euróval csökkenhetnek a lakosság terhei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?