Republikánus előválasztás: egyre élesebb a verseny a második helyért

Váratlanul meggyőzően szerepel a Republikánus Párt előválasztásán Nikki Haley egykori dél-karolinai kormányzó. A volt ENSZ-nagykövetnek sikerült behoznia a verseny eddigi második helyezettjével, Ron DeSantis floridai kormányzóval szembeni tetemes, 30 százalékpontos lemaradását.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok negyedik nyilvános vitája is Donald Trump nélkül zajlott. Az Egyesült Államok korábbi, 45. elnöke kényelmesen vezet a felmérésekben – támogatottsága nagyjából háromszorosa két legközelebbi kihívója százalékainak –, így egyelőre legalábbis nem tartja érdemesnek leereszkedni a többi jelöltaspiráns közé.

A jövő év júliusában várható jelölő konvencióig azonban bármi megtörténhet. Donald Trump ellen négy ügyben folyik bírósági eljárás, összesen 91 vádpontban. Noha nem valószínű, hogy bármelyik dosszié dűlőre jut a következő bő félévben, és a vizsgálatok eddig csak növelték a volt elnök támogatottságát, de a választói hangulat változhat. Nem utolsó sorban, miközben a hivatalban lévő elnökkel szemben felhozott egyik legfőbb kritika Joe Biden korát érinti, maga Trump is mindössze négy évvel fiatalabb 81 éves, demokrata párti ellenfelénél.

Fotó: Agerpres/EPA

A szerdai esti vitán az a négy jelöltaspiráns vehetett részt, aki teljesíti a Republikánus Nemzeti Bizottság feltételeit, azaz minimális támogatottságot és megfelelő számú anyagi támogatót tud felmutatni: Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, volt ENSZ-nagykövet; Ron DeSantis floridai kormányzó; Chris Christie, New Jersey állam egykori kormányzója; és Vivek Ramasvamy üzletember.

A rendkívül feszült vita világossá tette, rendre miért hagyja ki Trump ezeket a vitákat – jegyezte meg kommentárjában a CNN –, a négy jelöltaspiráns ugyanis egymást vagdosta. A szándék nyilvánvaló: mindegyik magát akarja feltüntetni egyedüli Trump-alternatívaként, még mielőtt a „figyelmét” a volt elnök felé fordítaná. Elhangzottak Trump elleni kritikák is, de ezek a pillanatok a kivételt jelentették. Érdekes, de nem váratlan módon a férfiak mintha összefogtak volna az egyetlen versenyben maradt női jelölt, Nikki Haley ellen, aki az utóbbi időszakban meglepően jól teljesített. Nemcsak az mutatja ezt, hogy olyan jelentős támogatók is látnak benne fantáziát, mint a Koch fivérek és az általuk alapított politikai támogató csoport, hanem a közvélemény-kutatások is azt jelzik, hogy Haley felívelő pályán mozog. Az Economist az utóbbi hetekben végzett felmérések összesítése alapján 11 százalékra teszi Trump egykori ENSZ-nagykövetének a támogatottságát, vagyis eszerint egy százalékpontra csökkent a hátránya a floridai kormányzóval szemben. Más megfigyelők szerint Haley már meg is előzte DeSantist, aki az évet 33 százalékkal kezdte.

Január elején a floridai kormányzó mindössze 14 ponttal maradt el Donald Trump mögött, és 30 ponttal (!) megelőzte Haleyt. A kettejük közötti verseny koránt sem dőlt el, viszont az már biztosnak látszik, hogy ha Trump valamilyen okból kiesik, a Republikánus Párt elnökjelöltje vagy Haley, vagy DeSantis lesz. Az Economist becslése szerint ebben az esetben Trump támogatóinak nagy része DeSantis mellé állna, és csak elenyésző hányada gyarapítaná a Haley-tábort. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez az adatsor is folyamatosan változik, a volt ENSZ-nagykövet javára.

Hivatalosan a Republikánus Párt elnökjelöltjét a 2024. július 15-én kezdődő küldöttgyűlésen nevezik meg, az addig lezajló előválasztások eredményei alapján. A szavazás január 15-én kezdődik Iowában, majd bő egy héttel később New Hampshire-ban folytatódik. A tapasztalat az, hogy amelyik jelölt nem tud számottevő eredményt elérni ebben a két államban, az gyakorlatilag esélytelen, hogy megszerezze a jelöltséget.

Az előválasztások kulcsdátuma március 5-e, amikor több mint egy tucat államban döntenek az elnökjelölt személyéről. A szuperkeddként emlegetett napon végérvényesen eldől, hogy milyen hatással volt Donald Trump támogatottságára az ellene indított perek sokasága. Egy nappal korábban ugyanis, március 4-én kezdődik Washington az eddigi legsúlyosabb vádakat felvonultató büntetőpere, amelyben amiatt kell felelnie a bíróság előtt, hogy megpróbálta megdönteni a 2020-as választások eredményét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?