Pandora-papírok: politikusok és hírességek pénzügyi titkaira derült fény

A cseh elnök két, 14 milliós luxusvillát felejtett ki a vagyonbevallásából, az azeri elnök 600 millió euróért vásárolt ingatlanokat Nyugaton.

Politikusok és hírességek illegális financiális ügyleteire derült fény egy határokon átnyúló, nagyszabású oknyomozó riport kapcsán. Az adóparadicsomokban bejegyzett offshore-cégektől beszerzett, Pandora-papírok gyűjtőnéven emlegetett dokumentumok alapján 35 jelenlegi és volt politikai vezető érintett a botrányban.

Andrej Babis cseh kormányfő nem tüntetett fel a vagyonbevallásaiban, hogy van két luxusvillája Franciaországban, melyeket egy offshore-cég vásárolt a számára 14 millió euróért. II. Abdullah jordániai uralkodó 15 értékes ingatlant vásárolt az elmúlt években, melyekre kb.80 millió eurót költött. A közel-keleti vezető ingatlanvagyona Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban található.  II. Abdullah ugyanakkor kismiska az Azerbajdzsánt évtizedek óta kemény kézzel vezető Alijev család mellett. Ilham Alijev köztársasági elnök és rokonai 600 millió euró értékben vásároltak ingatlanokat Nagy-Britanniában. Csak az azeri államfő 11 éves fiának 17 ingatlan van a nevén, köztük egy 33 millió euróért vásárolt irodaház. A szigetországi kormány számára kifejezetten kellemetlen, hogy Alijevék a brit állammal is üzleteltek, 31 millió fontos haszonnal adtak el az államkincstárnak egy londoni ingatlant.

Vlagyimir Putyin orosz elnök neve nem jelenik meg a dokumentumokban, állítólagos szeretőjéé azonban igen. Szvetlana Krivonogikh hivatalosan takarítónőként dolgozott, amikor 3,6 millió euróért luxuslakást vásárolt Monacóban.

A botrányban érintett vezető politikusok között ott van még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Nikosz Anasztasziádisz ciprusi államfő, Guillero Lasso ecuadori elnök és Uhuru Kenyatta kenyai elnök. A Pandora-papírok által napvilágra került tranzakciók zöme önmagában nem törvénytelen, azonban az azokon keresztül befektetett pénz jelentős része korrupcióból, valamint adócsalásból származhat. Az egykori topmodell Claudia Schiffer és a Spanyolországban élő popénekesnő, Shakira esetében azonban úgy tűnik, az adózás elkerülése végett vették igénybe offshore-cégek szolgáltatásait.

(Nyitókép: Facebook/Ilham Aliyev)

Kapcsolódók

Kimaradt?