banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Orosz rakéták csapódtak egy lakótömbbe Mikolajivban

Orosz rakétatámadás ért egy lakótömböt Mikolajivban, a támadásban többen meghaltak és megsebesültek - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben. Hozzátette: a mentés folyamatban van.

Zelenszkij szerint a támadás az orosz „terrorállam cinikus válasza” az ukránok harctéri sikereire.

Vitali Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegramon azt írta: az ötemeletes épületre mért csapásban ketten meghaltak, és ketten megsebesültek. Kim egy videót is közzétett a pusztításról.

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics már hat halálos áldozatról számolt be a Telegramon.

Az ukrán vezérkar eközben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok herszoni kivonulása után az ukrán erők tovább nyomultak előre a térségben. Ugyanakkor haladásukat aknaveszély nehezíti.

Zelenszkij hagyományos esti videoüzenetében, csütörtökön óvatosságra intett az oroszok herszoni visszavonulásával kapcsolatban. „Az ellenség nem osztogat ajándékokat, és nem tesz a jóakaratát kifejezendő gesztusokat" - figyelmeztetett. Ezért az ukrán hadsereg "nagyon óvatosan, érzelmek és szükségtelen kockázatvállalás nélkül" halad előre - tette hozzá. A kijevi vezető leszögezte: továbbra is az a cél, hogy Ukrajna teljes területét felszabadítsák a megszállás alól, és a lehető legalacsonyabban tartsák a veszteségeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Herszon megyében hetek óta átfogó ukrán ellenoffenzíva zajlik. A térség stratégiai jelentőségű Moszkva számára, miután csak innen tudja folytatni offenzíváját Mikolajiv megye és a fekete-tengeri Odessza irányába, valamint itt található a kahovkai vízerőmű is, amely az Oroszország által annektált Krím félszigetet látja el ivóvízzel.

Kapcsolódók

Kimaradt?