Nemzetközi akció: több millió eurónyi készpénzt, kriptovalutát, drogokat és fegyvereket foglaltak le világszerte

A DarkWeben folytatott illegális kereskedelem ellen megszervezett DarHunTOR elnevezésű művelet mintegy 150 gyanúsított letartoztatásához vezetett világszerte – tájékoztatta kedden az Europol nemzetközi bűnüldöző hatóság az AFP hírügynökséget.

A nemzetközi művelet során 26,7 millió euró készpénzt és bitcoint (kriptovalutát), valamint kábítószert (köztük 25 000 ecstasy tablettát) és 45 fegyvert foglaltak le, miután a német rendőrség vezetésével januárban felszámolták a DarkMarketet, a DarkNet által üzemeltetett legnagyobb olyan weboldalt, amely kábítószert, hamis dokumentumokat és hamis valutát értékesített.

A DarkHunTOR műveletet egy sor különálló, nemzetközi ügynökség, köztük az FBI, valamint ausztráliai és európai partnerek együttműködésével valósították meg, amely egymást kiegészítő akciókból állt Ausztráliában, Bulgáriában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - írja az Europol nyomán az Agerpres hírügynökség.

A DarkHunTOR akció, amely a hatóságok szerint a DarkWeb-ellenes erők közös bűnügyi történetében a legnagyobb lefoglalás volt, csak az Egyesült Államokban 65 személy letartóztatásához vezetett.

„Az ilyen műveletek célja, hogy jelezzék a DarkWeben tevékenykedő bűnözőknek, hogy a bűnüldöző szerveknek megvannak az eszközeik és nemzetközi partnereik ahhoz, hogy leleplezzék és bíróság elé állítsák őket" – mondta Jean-Philippe Lecouffe, az Europol műveleti igazgatóhelyettese.

A DarkWeb illegális tevékenysége a világjárvány során csak fokozódott, mivel egyre többen használják, hogy hozzáférhessenek olyan kábítószerekhez, amelyek sok esetben veszélyes mennyiségben tartalmaznak halálos adalékanyagokat.

(Címlapi illusztráció forrása: Román Rendőrség)

Kapcsolódók

Kimaradt?