banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nem hatották meg az európai bíróságot Udrea érvei, érvényben marad a kiadatása

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán elutasította az Elena Udrea ellen kiadott európai elfogatóparancs felfüggesztését – közölte az AFP.

Fotó: Elena Udrea Facebook-oldalaUdreát 2018 júniusában ítélték el jogerősen korrupció miatt, amikor a volt turisztikai miniszter Costa Ricán tartózkodott. Semmisségi folyamodványát idén április 7-én elutasították, jelenleg egy újabb rendkívüli fellebbezés van folyamatban az ítélet ellen.

Az EJEB sajtóközleménye felidézi, hogy április 7-én a román hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a volt turisztikai miniszter ellen (a legfelsőbb bíróság jogerősen újból elítélte abban a perben, amelyet alkotmánybírósági döntés nyomán elölről kellett kezdeni). Udreát még aznap letartóztatták Bulgáriában, amikor Görögországba próbált eljutni.

Az európai elfogatóparancsnak eleget tett a bolgár igazságszolgáltatás, de Udrea kedden az EJEB-hez fordult, kérve, hogy a bolgár hatóságok azonnal függesszék fel az európai elfogatóparancs végrehajtását. Ugyanakkor azt is kérte, hogy ne adják ki Romániának.

A volt miniszter az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkelyére is hivatkozott folyamodványában: többek közt azt állította, hogy börtönbüntetését nem megfelelő körülmények között kell majd töltenie, mivel a romániai börtönök túlzsúfoltak. Érvei között az is szerepelt, hogy előzetes letartóztatása alatt halálos fenyegetéseket kapott, valamint, hogy jogellenesen létrehozott bíróság ítélte el, amely nem volt független és pártatlan – tájékoztatott az EJEB.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Elena Udrea érvei nem győzték meg az európai bírákat, akik úgy döntöttek, hogy elutasítják a volt román turisztikai miniszter folyamodványát. Az EJEB nem fűzött indoklást a döntéséhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?