FRISSÍTVE – Moszkva kiutasított egy román diplomatát

Románia moszkvai nagykövetségeFRISSÍTVE: Az orosz külügyminisztérium persona non gratának nyilvánította a moszkvai román nagykövetség egyik munkatársát – jelentette csütörtökön a RIA orosz állami hírügynökség. FRISSÍTÉS: Reagált a román külügyminisztérium.

A forrás szerint az intézkedés a romániai orosz nagykövetség egyik munkatársának kiutasítására tett válaszlépés.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint csütörtökön berendelték Cosmin Ionițát, a román nagykövetség megbízott ügyvivőjét, hogy közöljék vele az egyik munkatársa kiutasításáról szóló döntést. A moszkvai lépés előzménye, hogy augusztus 19-én a román külügy (MAE) is kiutasított egy Bukarestben akkreditált orosz diplomatát. A MAE akkori közleménye szerint „az orosz diplomata tevékenysége inkompatibilis volt a diplomáciai mentességeket rögzítő 1961-es bécsi egyezménnyel”. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Románia „indokolatlanul és eltúlzott okokra hivatkozva” nyilvánította persona non gratának az orosz diplomatát és jelezte, Moszkva hasonló lépéssel válaszol.  

A két ország között nem ez volt az első hasonló csörte idén. A bucsai mészárlás után Románia tíz orosz diplomatát utasított ki április 5-én. Egy hónappal később 10 román diplomatának is pakolnia  kellett Moszkvából.

Reagált a külügyminisztérium

A moszkvai román nagykövetség egyik munkatársának nemkívánatos személlyé nyilvánítása válaszintézkedés arra, hogy a román hatóságok augusztusban persona non gratának nyilvánították Oroszország bukaresti nagykövetségének egyik képviselőjét – közölte csütörtökön a román külügyminisztérium.

A Reuters csütörtökön emlékeztetett, hogy Romániát – más európai uniós tagállamokhoz hasonlóan – „barátságtalan országnak” minősítette Moszkva, miután az ukrajnai invázió megtorlásaként szankciókat vezettek be ellene. Az év elején Oroszország és az uniós tagállamok egymás több száz diplomatáját utasították ki, miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Kapcsolódók

Kimaradt?