FRISSÍTVE – Kiutasítottak a román hatóságok egy orosz diplomatát

A román hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították Alekszej Grisajevet, a bukaresti orosz nagykövetség katonaiattasé-helyettesét, mivel „tevékenysége és cselekvései ellentétben állnak a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseivel” – tájékoztatott hétfőn a külügyminisztérium.

A tárca szerint Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn magához rendelte Valerji Kuzmin bukaresti orosz nagykövetet, és tájékoztatta őt a román hatóságok döntéséről.

Bár a kommüniké nem részletezi a kiutasítás okait, a román média szerint az egyrészt a Prága iránti szolidaritás kifejezése, ugyanakkor felidézik, hogy Aurescu a napokban nyilvános polémiába keveredett Kuzminnal az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban.

Korábban Csehország, Szlovákia és balti államok is kiutasított egy-egy orosz diplomatát.

A román diplomácia vezetője a múlt héten leszögezte: Románia az uniós külügyminiszterek értekezletén egyértelművé tette Csehország melletti szolidaritását. Az Európai Unió múlt kedden teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Csehországot, amiért cseh diplomáciai lépésekre válaszul Oroszország 16 cseh diplomatát és négy követségi alkalmazottat nyilvánított nemkívánatos személynek.

Aurescu ugyanakkor a – grúziai és ukrán részvétellel regionális biztonsági csúcstalálkozóvá bővült – múlt heti román–lengyel–török külügyminiszteri találkozó házigazdájaként több ízben szót emelt az orosz csapatok Ukrajna határainál és „az illegálisan annektált Krím félszigeten" történt összevonása ellen, a román–lengyel–török külügyminiszter közös bukaresti nyilatkozata pedig a NATO „védelmi és elrettentő szerepének erősítését" szorgalmazta.

Ezzel kapcsolatban Valerij Kuzmin a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán úgy vélekedett: „Romániának nincs amiért aggódnia a kelet-ukrajnai helyzet miatt, kivéve persze amennyiben saját elhatározásból vagy stratégiai partnereinek kezdeményezésére részt venne valamilyen, a NATO-központ forrófejű tisztségviselői által kidolgozott katonai kalandban".

Aurescu egy tévéinterjúban többé-kevésbé burkolt fenyegetésként értékelte a nagykövet szavait, és leszögezte: aki Romániát fenyegeti, az a NATO-t fenyegeti. Hozzátette: sajnálatos, hogy az orosz diplomácia 17 évvel Románia NATO-csatlakozása után sem vette tudomásul, hogy „Románia maga a NATO", vagyis nem holmi katonai kalandorok oldalvizén evez, hanem része a védelmi szövetség döntéshozatalának.

Aurescu ugyanakkor azt állította: az orosz csapatvisszavonásról szóló bejelentés egyben azt is jelenti, hogy az ukrán határ közelébe hozott nehézfegyverzet helyben marad, nyilván nem őrizetlenül, és bármikor felhasználható arra, hogy Oroszország újabb aggasztó helyzetet alakítson ki a Fekete-tenger térségében.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: mae.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?