Megszületett a döntés: az év végére kivonulnak Irakból az amerikai csapatok

Megállapodás született Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő hétfői washingtoni találkozóján az Egyesült Államok iraki harci küldetésének hivatalos lezárásáról 2021 végén, több mint 18 évvel a katonai beavatkozás kezdetét követően.

Biden mindazonáltal arról számolt be, hogy folytatódni fog az Egyesült Államok és Irak terrorizmus elleni együttműködése. Hangsúlyozta, az amerikai szerepvállalás Irakban a tanácsadás és a helyi biztonsági erők kiképzése felé fog eltolódni. Jelenleg 2500 amerikai katona állomásozik Irakban. Fő feladatuk az Iszlám Állam terrorszervezet maradványainak felszámolása.

Szakemberek szerint az amerikai döntés nagyban nem fogja befolyásolni a viszonyokat, hiszen az Egyesült Államok már így is az iraki biztonsági erők kiképzésére helyezi a hangsúlyt. Egyelőre nem világos, mekkora létszámú amerikai kontingens marad Irakban.

Biden közölte azt is, hogy Washington hamarosan félmillió dózis koronavírus-vakcinát fog küldeni Irakba a COVAX-programban. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok 5,2 millió dollárral járul hozzá az októberi iraki választásokat felügyelni hivatott ENSZ-misszióhoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?