Washington három éven belül kivonja a csapatait Irakból

Az Egyesült Államok a következő három éven belül kivonja a csapatait Irakból - közölte Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő pénteken, egy nappal az után, hogy Washingtonban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel.

"Trump amerikai elnök megerősítette, hogy az amerikai erőket a következő három évben kivonják Irakból és tárgyalások folynak az Irakon kívüli állomásoztatásukról" - mondta Kádimi az al-Irakíja állami televízióban.

A csütörtöki kétoldalú találkozó után Trump közölte, hogy az Egyesült Államok "meglehetősen gyorsan" vonja ki a csapatait. Trump ugyanakkor nem nevezte meg azt az időkeretet, amelyen belül a kivonás megtörténik.

Musztafa al-Kádimi szerint jelenleg nincs sok amerikai katona Irakban, de Iraknak szüksége van ezekre a katonákra a hadsereg és a biztonsági erők kiképzéséhez, fejlesztéséhez.

Kádimi és Trump egyebek mellett katonai, védelmi, a kőolajipar fejlesztésével kapcsolatos és más kérdésekről tárgyalt. Az iraki miniszterelnök kedden utazott az Egyesült Államokba miniszteri küldöttség élén.

Kapcsolódók

Kimaradt?