Meghalt Ion Mihai Pacepa, az Egyesült Államokba disszidált kém, a román diktátor egyik „sírásója”

Kilencvenkét éves korábban meghalt az Egyesült Államokban Ion Mihai Pacepa, a román kommunista külföldi hírszerzés (DIE) egykori helyettes vezetője, a kelet-európai államok legmagasabb beosztású disszidense.

Az adevarul.ro szerint az egykori román hírszerző tiszt megfertőzte a koronavírus, és a Covid-19-betegségben hunyt el. Ion Mihai Pacepa volt altábornagy 1978 júliusában disszidált az Egyesült Államokba.

Az egykori román kém Romániából történő távozása után számos könyvet és újságcikket írt a kommunista titkosszolgálatok belső működési mechanizmusairól. Legismertebb műve az 1987-ben megjelent Vörös horizontok (Red horizons). A könyv a Ceaușescu házaspárról és a román totalitarizmus működéséről szól. 

Disszidálásának idején Pacepa tábornok egyidejűleg volt Nicolae Ceaușescu tanácsadója, hírszerzésének vezetője, valamint államtitkár a belügyminisztériumban. Azután disszidált, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott.

Távozása után Romániában halálta ítélték nemzetárulásért. Nicolae Ceaușescu egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Állítólag a korszak lehírhedtebb terroristáját, Carlost, a Sakált is megbízták a likividálásával, aki azonban nem tudta a célpontját azonosítani. 

Ion Mihai Pacepa az amerikai CIA-vel közösen dolgozott számos, a volt keleti blokk ellen irányuló titkosszolgálati műveleten – írja róla a Wikipédia.

(Címlapfotó: Agerpres/archív)

Kapcsolódók

Kimaradt?