Meghalt Szőcs Géza költő

67 éves korában elhunyt Szőcs Géza József Attila- és Kossuth-díjas költő, volt kulturális államtitkár, az RMDSZ volt főtitkára. Halálhírét csütörtök este a Magyar PEN Club közölte, amelynek korábban elnöke is volt.

Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója októberben került koronavírus-fertőzéssel kórházba. Állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került.

Szőcs Géza Marosvásárhelyen született 1953-ban. Magyar-orosz szakon szerzett diplomát, egyetemistaként háromnyelvű diáklapot szerkesztett. Dolgozott az Igazság napilapnak és az Ellenpontok című szamizdat kiadványnak, utóbbi miatt a román államvédelmi hatóság, a Securitate többször letartóztatta.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt. Emléke legyen áldott!

Közzétette: Magyar PEN Club – 2020. november 5., csütörtök

 

1985-től a kolozsvári Irodalomtörténeti és Nyelvészeti Intézet kutatója, 1986-tól Genfben újságíró, 1989-től a Szabad Európa Rádió budapesti irodáját vezette, és a Magyar Napló munkatársa volt. A rendszerváltás után visszatelepült Kolozsvárra, ahol újságot írt és politizálni kezdett: az RMDSZ főtitkára, valamint szenátora lett, 1991-től 1993-ig a párt politikai alelnöke.

Jelen volt Erdélyben és Magyarországon: egyebek mellett elnökölte az Erdélyi Híradó Könyv- és Lapkiadó Kft.-t, tagja volt a Magyar Szemle szerkesztő-bizottságának. 1996-ban bekerült a Duna TV-t felügyelő testületbe.

2010-től az Orbán-kormány kulturális államtitkára, 2011-től a Magyar PEN Club elnöke, 2012-től egészen haláláig a miniszterelnök kulturális főtanácsadója volt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?