Meghalt 114 beteg, 1410-zel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 114, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1410 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 326 688-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9781-re emelkedett, a gyógyultak száma 164 403.

Az aktív fertőzöttek száma 153 504-re csökkent. Kórházban 5529 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 239-en vannak, a mintavételek száma 2 685 944-re nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. Már 21 kórházi oltóponton tart az egészségügyi dolgozók oltása. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Azt írták: az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. Az ingyenes és önkéntes védőoltásra eddig csaknem 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések. A magyar kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben. Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) maximum tízen lehetnek, de ebbe a 14 év alattiak nem számítanak bele.Koronavírus-teszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél | Fotó: MTI

Az egészségügyi dolgozók mellett a közösségi közlekedést a védekezésben részt vevő, igazolással rendelkező szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók meg.

A vírus terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?