Magyarországon a pályakezdőknek a munkahelyválasztásnál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára, akiknek a nettó bérigénye 17 százalékkal magasabb a tavalyinál – közölte a Zyntern.com az idei felmérése eredményei alapján az MTI-vel.

A magyarországi állásportál hatodik alkalommal végezte el „A Nagy Pályakezdő Kutatását", amelybe a 16-28 éves korosztályból 3000 embert vontak be.

Fotó: Pexels

A válaszok szerint a megkérdezettek számára a munkahelyválasztás szempontjainál a versenyképes fizetést a teljesítmény elismerése és a jó csapatban való munkavégzés követte. A pályakezdők azt is szem előtt tartják, ha biztosított számukra a fejlődési és karrierlehetőség, valamint, ha egy munkáltató megbízható és stabil.

Arra is rámutattak, hogy 20 százalékos szakadék van a férfi és a női fizetési igények között. Ez az arány nem változott az előző évhez képest. A fővárosi és vidéki válaszadók nettó fizetési igénye között nem tapasztaltak jelentős különbséget.

A szakterületi bontásból kiderült, hogy a legmagasabb átlagos fizetési igényeket a mérnöki, az IT/technológiai és az államtudományi területen fogalmazzák meg a válaszadók. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei az agrár- és a bölcsészettudományi területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

A munkáltatói típusok vizsgálatánál megállapították, hogy a pályakezdők 71 százaléka szívesen dolgozna nemzetközi nagyvállalatnál, 55 százalékuk kis- vagy középvállalatnál, 52 százalékuk pedig hazai nagyvállalatnál. Az állami szektorban a fiataloknak csupán a 15 százaléka gondolkodott.

Hozzátették, a nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok 47 százaléka tervez a következő 5 évben külföldön munkát vállalni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?