Magyarország ismét embert küld a világűrbe: az űrhajós harminc napot tölthet majd a Nemzetközi Űrállomáson

Szerződést írt alá a magyar kormány az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, így hivatalosan is eldőlt: Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe. Az expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be az aláírásól. A kutató űrhajós harminc napon keresztül végez majd kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson, az elvégzendő feladatok listáját pedig a hazai űripari szereplők és egyetemeink állítják majd össze”- írta posztjában Facebook oldalán a tárcavezető, Szijjártó kedden érkezett Texasba, hogy aláírja a szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő, Axiom Space nevű vállalattal. A szerződésben indítási ablakot határoztak meg 2024 októberétől 2025 elejéig, amelyen belül a magyar űrhajós harminc napot tölthet majd a Nemzetközi Űrállomáson.

Hogy pontosan mikor kerül sor ezen indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az pedig azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan fog kinézni, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt fognak venni” - nyilatkozta még korábban Szijjártó Péter.

A kutató űrhajós harminc napon keresztül végez majd kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson Fotó: Unsplash

A Magyar Nemzet cikkében arról is beszámolt, hogy a tárcavezető ezt megelőzően azt is kifejtette, hogy a magyar űrhajós által elvégzett tesztek „nagymértékben segíteni fogják a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről”.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre. A miniszter - a lap beszámolója szerint - elmondta, hogy jelenleg még négy magyar űrhajósjelölt van versenyben, ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát, utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?