banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Macron a közel-keleti béketárgyalások újrakezdését szorgalmazza

Emmanuel Macron francia elnök a közel-keleti béketárgyalások újrakezdéséért emelt szót szerdán palesztin kollégájával, Mahmúd Abbásszal folytatott megbeszélésén Párizsban, emlékeztetve arra, hogy „bármelyik pillanatban” újabb erőszakos cselekmények törhetnek ki a térségben.

„A feszültségek, az erőszak, a terrorizmus tartós a Közel-Keleten” – fogalmazott a francia államfő az AFP tudósítása szerint, amikor hivatalában munkaebéden fogadta a palesztin elnököt.

Emmanuel Macron a jelenleg holtponton lévő „politikai párbeszéd újrakezdését” szorgalmazta az izraeliek és a palesztinok között.

Fotó: Agerpres/EPA

„Ez egy buktatókkal teli, nehéz út, de nincs más alternatívánk, mint újraindítani az erőfeszítéseket a békéért” – fogalmazott a francia elnök, aki ugyanezt mondta két héttel ezelőtt, amikor Jaír Lapid izraeli miniszterelnököt fogadta.

„Egy újabb gyilkos spirál bármelyik pillanatban kitörhet” – vélte a francia elnök „az egyoldalú intézkedések végét” követelve. Példaként említette „a palesztin családok kilakoltatásait, a dózerolásokat, a kolonizációs politikát, ami egyre távolítja egy, az izraeliek mellett békében élő palesztin állam lehetőségét”.

A 87 éves Mahmúd Abbász romániai látogatása után érkezett Párizsba, pénteken pedig Joe Biden amerikai elnököt fogadta a ciszjordániai Betlehemben.

A palesztin elnök elítélte a „kolonizációs tevékenységeket, a mindennapos emberöléseket és behatolásokat”, amelyekkel az izraeli erőket vádolja. „Azt szeretnénk, ha mindez megszűnne” – mondta. Ismételten kérte, hogy derüljön fény Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra hírtelevízió palesztin újságírója halálának körülményeire, akit május 11-én az izraeli-palesztin konfliktus során lőttek agyon. „Hidegvérrel és ok nélkül ölték meg” – jelentette ki a palesztin elnök. „Ki ölte meg Sirín Abu Aklát? Szeretnénk, ha a gyilkost elfognák” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?