banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Levélbomba robbant a madridi ukrán nagykövetségen

Levélbombától megsebesült szerdán a madridi ukrán nagykövetség egyik alkalmazottja – jelentette a spanyol sajtó. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, két ukrán külképviselet is kapott „nagyon konkrét fenyegetésekkel” levelet ugyanazon a napon.

Az EFE spanyol hírügynökség információi szerint a külképviselet munkatársa könnyebben sebesült meg, kórházban látják el. A robbanás miatt a spanyol főváros északkeleti részén található külképviselet környékét a rendőrség lezárta, és tűzszerészeket rendelt a helyszínre.

A La Sexta kereskedelmi tévécsatorna úgy értesült, hogy a nagykövetség biztonságáért felelős magáncég nem ellenőrizte előzetesen a levelet, amelyben a robbanószer volt.

Illusztráció: Pexels

Két ukrán külképviselet is kapott „nagyon konkrét fenyegetésekkel” levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető az EBESZ miniszteri tanácsának a lengyelországi Lódzban tartott ülése alatt nyilatkozott az Ukrinform hírügynökségnek. „Ez egyértelműen a terror új formája. Nagyon aktívan együttműködünk a spanyol hatóságokkal, hogy kiderítsük, ki áll a háttérben. Természetesen sejtjük, hogy ki áll a háttérben, de nyomon kell követnünk az ügynökök és az érintettek teljes hálózatát” – mondta Kuleba.

Hozzátette, hogy szerdán „más nyugtalanító események is történtek, amelyek nem robbanóanyagokhoz kapcsolódnak, hanem nagyon konkrét fenyegetéseket küldtek ukrán nagykövetségeknek”.

Azt azonban nem árulta el, hogy a szóban forgó ukrán külképviseletek mely országokban vannak. A külügyminisztérium vezetője szerint mindezek alapján elmondható, hogy Ukrajna ellen „célzott, nagyszabású hadjárat” folyik.

A madridi ukrán nagykövetségre érkezett levélbomba miatt a követség egyik munkatársa könnyebben megsebesült a kezén, amikor a bomba felrobbant. Spanyolország terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az ukrán külügyminiszter utasítást adott az ukrán nagykövetségek biztonságának haladéktalan megerősítésére, és felszólította spanyol kollégáját, hogy tegyen sürgős intézkedéseket a támadás kivizsgálására.

Levélbombát küldtek ismeretlenek Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek is. A tárca tájékoztatása szerint az egy héttel ezelőtt, hagyományos postai úton kézbesített küldemény fennakadt a miniszterelnöki hivatal biztonsági szolgálatának ellenőrzésén. Az ügyben indult nyomozás első eredményei szerint mind az öt küldemény ugyanonnan származhat, erre utal a külső és tartalmi hasonlóság is, mivel pirotechnikai eszközökben használatos robbanóanyag volt a barna borítékokban. Valószínűsítik továbbá, hogy belföldön adhatták postára a küldeményeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?