Legalább 25 embert mészároltak le a dzsihadisták

Nigerben feltételezett dzsihadisták lemészárolták egy település legalább huszonöt lakóját – közölte szerdán a nyugat-afrikai állam belügyminisztériuma.

Illusztráció | Fotó: Agerpres/XinhuaAz iszlamisták kedden támadták meg a Mali határán található Tahoua sivatagos térségben Bakorat települését. A huszonöt halott mellett egy ember megsebesült. A fegyveresek ezen felül felgyújtottak két járművet is. Egy helyi tisztségviselő szerint a szélsőségesek polgárokból szerveződött milícia tagjait támadták meg.

Egy másik rajtaütésben a szintén a Tahoua térségben található Tamaram településén fegyveresek kifosztották a tanácsházát, egy egészségügyi központot és két, pénzátutalással foglalkozó fiókot is.

Az év eleje óta egyre gyakoribbak a dzsihadista csoportosulások támadása Niger nyugati részén. A helyi települések lakói gyakran milíciákat és polgárőrségeket szerveznek, hogy védekezni tudjanak a szélsőségesekkel szemben. November elején a Mali határán található Tillabéri régió egyik településén hatvankilenc embert gyilkoltak meg fegyveres támadók. A Beninnel, Malival és Burkina Fasóval határos régióban rendszeresen hajtanak végre támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető dzsihadista csoportosulások.

A 23 millió lakosú Niger kormánya alig képes ellenőrzése alatt tartani a városokat övező, kiterjedt sivatagos térségeket, és ezt a szélsőségesek mellett bűnözői csoportok, így például embercsempészek is kihasználják a saját céljaikra.

Kapcsolódók

Kimaradt?