banner_uTEymvI8_970x250.jpg
banner_r1k9kdWS_300x250.jpg

Koronavírus: Merkel önkritikát tanúsított, és visszavonta a húsvéti zárlatot

Be kell ismerni és ki kell javítani a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákat – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben, bejelentve, hogy mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepek napjaira Németországban.

A kancellár kiemelte, hogy egyedül őt terheli a felelősség a húsvéti járványügyi zárlat ügyében, és vállalja is ezt a felelősséget a sok tisztázatlan jogi és szervezési kérdés miatt hibás döntésért. „Ez a hiba kizárólag és egyedül az én hibám” – mondta Angela Merkel a hivatalában tett rendkívüli sajtónyilatkozatában.

Kifejtette, hogy mindenképpen fel kell tartóztatni a koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, de húsvétig nem lehet kellőképpen elrendezni például a zárlat napjaira járó fizetés kérdését.A döntés visszavonása tovább növeli a bizonytalanságot, amiért bocsánatot kérek a polgároktól – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az ötnapos országos járványügyi zárlat nélkül is van elég eszköz a védekezéshez, legfőképpen az úgynevezett vészfékrendszer, amelyet kiegészítettek új elemekkel, köztük a kijárási tilalom bevezetésének és a maszkviselési kötelezettség kiterjesztésének lehetőségével.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői kedd hajnalban állapodtak meg arról, hogy az április 1-jétől 5-ig tartó időszakra országos zárlatot rendelnek el a SARS-CoV-2 brit mutációjának feltartóztatására. A húsvéti zárlat gondolatát ellenzéki pártoktól gazdasági érdekképviseletekig széles körben bírálták.

Kedd óta tovább erősödött a járvány harmadik hulláma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint 24 óra alatt 15 813 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem húszszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 13 435-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 690 523 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 248 halálesetet jegyeztek fel, így 75 212-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

A vészféknek nevezett rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén március elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Az RKI adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már vasárnap átlépte a 100-as határértéket, és szerda reggel 108,14-en állt.

(Nyitókép: Angela Merkel | Fotó: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?