FRISSÍTVE - Két ukrán helikopter csapást mért egy belgorodi olajtárolóra

Az orosz légtérbe behatoló két ukrán helikopter csapást mért egy olajtárolóra a határ közelében fekvő Belgorodban, a létesítmény kigyulladt – közölte Telegram-csatornáján pénteken Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

Ukrainian Mi-24s departing Belgorod at low altitude.#Ukraine #Russia #Belgorod pic.twitter.com/QTMpxX7rAe

Belgorod megyét többször érte már belövés a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború során, de ez volt az első ismertté vált, orosz területen végrehajtott ukrán légicsapás. „Az olajraktárban keletkezett tüzet az ukrán fegyveres erők két helikopterének légicsapása okozta, amelyek kis magasságban érkeztek Oroszország területére. Áldozatok nem voltak” – írta Gladkov.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint nyolc, egyenként 2 ezer köbméteres olajtartály ég, és fennáll a veszélye a lángok továbbterjedésének a tároló területén található további 23 további tartályra, amelyek közül 10 szintén 2 ezer köbméteres. Három környező utca lakóit evakuálták. Az oltásban 194 ember, egy tűzoltóvonat és 59 egységnyi egyéb technikai eszköz vesz részt.

Az első jelentések arról szóltak, hogy tűz ütött ki a tárolóban. A rakéták eltaláltak még egy nyomdát és egy energiaelszámolási vállalat épületét. Az utóbbiban a jelek szerint nem történt robbanás, mert a TASZSZ szerint tűzszerészeket vezényeltek a helyszínre. 

A belgorodi kormányzó közölte, hogy az olajtároló-tűz miatt változtatnak a helyi benzinkutak ellátási láncán, és az ígérte, hogy nem lesz üzemanyaghiány. A töltőállomások 5-13 napos tartalékokkal rendelkeznek, a Rosznyefty a gubkinói bázisról csoportosít át készleteket, Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter pedig szükség esetére Kurszk és Voronyezs megyéből helyezett kilátásba benzinszállítást.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvője péntek délelőtti hadijelentése szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 53 ukrán katonai létesítményt, köztük öt hadianyag- és egy üzemanyag-raktárt semmisített meg, az orosz légvédelem pedig egy helikoptert és nyolc drónt lőtt le.

Belgorod mintegy 30 kilométeres távolságra van az orosz-ukrán határtól, és 60 km választja el a háború kezdete óta folyamatosan támadott, ukrán oldalon levő Harkivtól.  A mostani belgorodi támadást az ukrán fél még nem ismerte el. 

(A címlapkép forrása: képernyőmentés a Twitter-videóból)

Kapcsolódók

Kimaradt?