Kanári-szigetek: már az Atlanti-óceánt is elérte az izzó láva

Elérte az izzó lávafolyam az Atlanti-óceánt kedd éjjel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol kilenc napja tört ki Cumbre Vieja nevű vulkán.

A hatóságok előzőleg arra figyelmeztettek, hogy a mintegy ezer Celsius-fokos láva és a tengervíz találkozásánál mérges gázok szabadulhatnak fel és robbanások is bekövetkezhetnek.

A láva szeptember 19. óta hömpölyög a vulkán nyugati vonulatain a tenger felé, eddig mintegy 600 ház és banánültetvény lett a lángok martaléka. Ezreket evakuáltak, hétfőn pedig három tengerparti települést teljesen lezártak, így készülve arra, hogy a láva eléri az óceánt.A láva és a tengervíz találkozásánál mérges gázok szabadulhatnak fel és robbanások is bekövetkezhetnek | Fotó: Agerpres/EPA

A Reuters által éjjel közzétett fotókon fehér gőzfelhők látszottak Playa Nueva környékéről.

A spanyol kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította La Palma szigetét. A kabinet döntött arról, hogy első körben 10,5 millió euró közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére. Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 ingatlan megvásárlására, további ötmillió eurót az odaveszett ingóságok pótlására osztanak szét.

A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg, és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel. Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjából származó adatok szerint mintegy 19 kilométernyi útszakasz pusztult el, a vulkáni hamuval borított területek nagysága meghaladja az 1500 hektárt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?